Як не платити за чужі борги: досвід Ісландії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як не платити за чужі борги: досвід Ісландії

Казна та Політика
1909
Зростання зовнішнього боргу України починає загрожувати національній безпеці та щільно підійшло до тієї критичної межі, за якою цілком може настати технічний дефолт країни. Однак, говорячи в розмірі зовнішнього боргу, не так часто як треба було б, політики, експерти та журналісти відзначають той факт, що більша його частина досі складається з боргів банківського і корпоративного секторів. Причому українська влада активно працює над тим, щоб перевести ці борги з категорії приватних до розряду державних. І, якщо рік тому було можна звинувачувати в подібній практиці уряд Тимошенко, то тепер по її стопах йде і Кабмін Азарова, продовжуючи співпрацю з МВФ і підтримуючи політику з рекапіталізації та націоналізації банків.
До чого призвела така практика, дуже докладно розповів інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня" глава Державної фінансової інспекції Петро Андрєєв. "За матеріалами перевірки, в яких брало участь КРУ, було встановлено, що в банку "Родовід" були встановлені порушення на суму 22 млрд. 662 млн. грн. Сума заборгованості перед вкладниками становила близько 5 млрд.", - заявив він. За словами головного фінінспектора, "операції з виведення активів почалися вже після націоналізації. Вкладники стояли на вулиці, а в цей час з банку виводилися гроші. Уся схема виведення встановлена і задокументована. В банку є правління, є кредитна рада - чому всі ці особи перебувають на волі і зберігають свої посади?"
Глава Держфінінспекції стверджує, що "вартість виведених активів "Родоводу" в два рази перевищує суму заборгованості перед вкладниками банку, і більш рішучі дії слідства могли б сприяти поверненню цих коштів. Повернути активи "Родоводу" цілком реально. Андрєєв також вказав, що аналогічні мільярдні розкрадання здійснювалися в банках "Київ" і "Укргазбанк". "Така ж ситуація у нас і по "Укргазбанку", і по банку "Київ". Проблеми управління та проблеми виплат переклали на державу, а матеріали цих справ, на жаль, досі не направлені до суду", сказав він.
Що ж слід робити, що б не платити за чужими боргами? В першу чергу - уряд і Національний банк, спільно з Генпрокуратурою повинні в терміновому порядку розпочати процедуру банкрутства банків які не можуть розрахуватися з вкладниками по депозитах і накласти арешт на їх майно (за рішенням суду). Потрібно встановити чіткий порядок пріоритетів у виплатах, який буде проводиться за рахунок продажу активів банків - спочатку фізичним особам громадянам України, а в останню чергу іноземним фінансовим інститутам (кредиторам банків). Всі неповернення за виданими кредитами - списати як безповоротні втрати. В рахунок погашення боргів банків, конфіскувати майно власників банків і топ-менеджменту. Усі ризики від ведення господарської діяльності та неписьменних рішень, що призвели до плачевного стану банків повинні бути покладені саме на них.
Чи можна не платити з бюджету за боргами банків і корпорацій? Не тільки можна, а й треба. І в цьому питанні Україні слід звернутися до досвіду Ісландії, яка 9 квітня провела загальнонаціональний референдум з цього питання щодо боргів, зроблених ісландськими банкірами. Згідно з попереднім підрахунком голосів, ісландці на референдумі проголосували проти виплати Нідерландам і Великобританії боргів банку "Icesave", які перевищують п'ять мільярдів доларів.
Як повідомляє "Associated Press", з питання виплати боргів цього банку в березні 2010 року в Ісландії вже проводився референдум. Тоді 93% громадян країни висловилися проти виплати заборгованості банку голландським і британським вкладникам. Проте в грудні того ж року ісландська влада уклала договір, за яким зобов'язалася виплатити Амстредаму і Лондону борги "Icesave". Виплати повинні були розпочатися з 2016 року. Пізніше президент Ісландії Олафур Рагнар Грімссон відмовився підписувати цей договір, заявивши про необхідність проведення нового референдуму.
Незважаючи на те, що через невиплату боргів "Icesave" Нідерланди та Великобританія загрожують накласти вето на вступ Ісландії до ЄС, ісландців це анітрохи не лякає. Вони не збираються платити за чужі помилки і своїми грошима покривати дурість і жадібність своїх банкірів. І влада Ісландії в цьому повністю підтримує своїх громадян. Ось у кого треба було б повчитися українській владі в плані захисту фінансових інтересів своїх громадян.
Юрій Гаврилечко
За матеріалами:
Хвиля
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас