Кишкові бактерії впливають на поведінку людини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кишкові бактерії впливають на поведінку людини

107
Дослідження показали, що кишкова мікрофлора стимулює обережність і боязкість у мишей. Бактерії впливають на формування поведінки в процесі розвитку організму, при цьому вони регулюють вміст ряду нейромедіаторів і контролюють активність близько 40 генів у нейронах мозку.
Вчені з Каролінського інституту (Швеція) та Інституту генома (Сінгапур) опублікували в журналі PNAS статтю, в якій вперше оцінюється вплив шлунково-кишкової мікрофлори на фізіологію мозку та поведінку, пише Компьюлента.
Дослідники під керівництвом Свена Петтерсена вирощували мишей, повністю позбавлених мікрофлори, і порівнювали поведінку і біохімію мозку таких тварин з їх нормальними родичами. Виявилося, що "безмікробні" гризуни були більш активними і менш боязкими і тривожними.
Коли мишам пропонували залишитися в темному ящику або переміститися в яскраво освітлений, тварини без бактерій виходили на світло і проводили там більше часу, ніж їх товариші з нормальною мікрофлорою. В іншому тесті, де мишам пропонували досліджувати нову територію, гризуни з бактеріями більш охоче виходили на безпечну, обгороджену стінами ділянку. А ось миші без мікробів хоробро досліджували абсолютно відкритий простір.
Оскільки бактерії з'являються в кишечнику незабаром після народження, дослідники вирішили перевірити, чи можна відновити нормальну поведінку у тварин, які росли без бактерій, просто ввівши їм кишкових симбіонтів. Виявилося, навчити боятися дорослих мишей таким чином було неможливо. Якщо ж одержувачами бактерій були молоді миші, згодом вони демонстрували стандартні боязкість і обережність. З чого було зроблено такий висновок: бактерії мають вирішальний вплив на мозок і поведінку в якийсь конкретний період індивідуального розвитку.
Нарешті, біохімічні дослідження показали наступне: у "безмікробних" мишей в мозку було придушене утворення двох білків-нейротрофінів: ростового фактора нервів NGF1-A і нейротрофічного фактора мозку BDNF. Обидва важливі для зростання та харчування нервових клітин. З іншого боку, зміни в поведінці мишей супроводжувалися зміною в рівні нейромедіаторів допаміну, серотоніну і норадреналіну, але не скрізь, а тільки в одній частині мозку - стріатумі (смугастому тілі). Ця структура відповідає за координацію рухів і м'язовий тонус.
При цьому ні "центральний адміністративний орган" - кора півкуль мозку, ні центр пам'яті, навчання та емоцій - гіпокамп, в яких також задіяні згадані нейромедіатори, не змінювали своєї активності в мишей без кишкових бактерій. При порівнянні активності генів виявилося, що під бактеріальну регуляцію потрапляють близько 40 генів.
Існують дані, що інфікованість сальмонелами стимулює активність деяких генів в мозкових нейронах і що така стимуляція не проходить, якщо нерв перерізати. З іншого боку, в бактерій завжди є в розпорядженні кровоносна система людини: кров у будь-якому випадку донесе хімічний сигнал до мозку.
За словами вчених, виявлення прямого зв'язку між кишковою мікрофлорою і станом нашого мозку відкриває незвичайні можливості для лікування найрізноманітніших розумових і психічних розладів.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас