Експерт: у Білорусі очікується зростання цін і девальвація, але краху економіки не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: у Білорусі очікується зростання цін і девальвація, але краху економіки не буде

Казна та Політика
717
Уряду Білорусі слід було б оголосити повну девальвацію. Таку думку висловив ІА REGNUM білоруський політолог Дмитро Болкунець.
За його словами, в Мінську, вочевидь, було схвалено політичне рішення не створювати соціальний конфлікт, але "все одно він буде створений, оскільки підприємства, які будуть купувати валюту, будуть купувати її за ринковим курсом, який буде вищим, ніж курс, встановлений Нацбанком, і це позначиться на вартості товарів і послуг".
"Ціна, особливо на імпортні товари, безумовно, зросте. Але з іншого боку, знову-таки, похвально те, що уряд на початку березня цього року оголосив про лібералізацію на ціновому ринку. Це в класиці дозволить досягти ринкової конкуренції. Однак ми знаємо, що в Білорусі не все так просто в бізнесі. Є ще й адміністративні важелі, які перешкоджають розвитку бізнесу", - заявив Болкунець, додавши, що половинчасті рішення тут не допоможуть - необхідно здійснити реформи до кінця. "Але на це потрібна політична воля, якої в Білорусі недостатньо", - сказав експерт.
Він вважає, що, незважаючи на проблеми в економічній і соціальній сфері країни, краху економіки Білорусі не буде. За словами політолога, для стабілізації обстановки в республіки достатньо внутрішніх резервів. "Можна отримати кошти від продажу великих підприємств, спробувати отримати кредит від Російської Федерації. Питання в тому, на скільки цих коштів вистачить. Можна протягнути до трьох років", - сказав він, додавши, що з урахуванням такої ситуації незрозуміло, на підставі чого влада країни оголошує план п'ятирічки, за якого заробітна плата до 2015 року зросте до 2 тис. доларів США.
Болкунець вважає, що у Білорусі є прекрасна можливість - 150-мільйонний ринок Росії. "І гріх цим ринком не скористатися. Це прекрасна можливість для роботи, навіть внутрішні резерви Білорусі можна орієнтувати на російський ринок. Вони і сьогодні орієнтовані, але цього недостатньо, щоб ефективно працювати на російському ринку", - зазначив експерт. Він вважає, що через девальвацію слід очікувати на певну нестабільність, зростання цін на деякі види товарів, падіння доходів населення, але повного краху економіки та дефіциту на полицях магазинів, на його думку, не буде.
З початку року білоруське суспільство практично живе в очікуванні на девальвацію національної валюти. На думку ряду експертів, девальвація білоруського рубля неминуча, питання лише в тому, яким чином вона буде здійснюватися - різко або поступово, що буде менш болісно для населення країни. 19 квітня рішенням уряду Білорусі було скасовано обмеження щодо встановлення курсів валют на позабіржовому ринку для юридичних осіб. Президент Білорусі Олександр Лукашенко 16 квітня пообіцяв протягом найближчих днів вирішити проблеми фінансового ринку країни.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас