Нацбанк домовився з Вашингтоном про стабільний курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк домовився з Вашингтоном про стабільний курс

Валюта
5886
Під час переговорів з представниками Міжнародного валютного фонду керівництво Нацбанку погодило кроки з лібералізації валютного ринку: НБУ має намір створити умови для появи т.зв. валютних свопів - можливості для банків конвертувати свою валюту в гривню за допомогою центробанку. На думку експертів, поява валютних свопів призведе до зниження кредитних ставок.
Нове керівництво центрального банку взялося за вирішення проблеми, яка виникла у банків після введення заборони на валютне кредитування. Через високу інфляцію та економічні ризики ставки по гривневих кредитах довгий час будуть залишатися вищими, ніж по валютних. Однак банки, перш за все, з іноземним капіталом, зараз не можуть видавати населенню і підприємствам, які не мають валютної виручки, позики в іноземних грошах.
Вирішити цю проблему Нацбанк збирається за допомогою механізму т.зв. свопів - операція, що дозволяє комерційному банку, який має валютний запас, звернутися до Нацбанку по конвертацію наявної валюти в гривню. Фактично, проводячи цю операцію, Національний банк тимчасово викуповує валюту у банків, щоб ті змогли більше кредитувати в гривні. По закінченні терміну свопу відбувається зворотний обмін - НБУ повертає банку валюту, а той йому - гривню.
Перебуваючи у Вашингтоні, глава НБУ Сергій Арбузов обговорив з експертами Міжнародного валютного фонду технологію введення своп-операцій в Україні та механізми захисту НБУ від курсових ризиків, щоб уникнути спекуляцій на курсі і ситуації, коли НБУ буде повертати банкам валюту за курсом нижчим , ніж склався на ринку.
За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, для цього необхідна поява ринку валютних форвардів і ф'ючерсів - біржових контрактів між банками на валютно-обмінні операції (визначення курсу), які відбудуться в майбутньому. Такі контракти дозволять прогнозувати валютний курс на 3-5-12 місяців вперед. "При Стельмаху на недорозвиненість валютного ринку ніхто не звертав увагу, тому що на цьому заробляли, - говорить Олександр Охріменко. - Якщо зараз МВФ і НБУ вдасться цю проблему вирішити в комплексі, можна очікувати більш стабільного валютного курсу, а також зниження кредитних ставок - оскільки банки істотно збільшать свої можливості у видачі позик".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас