Ostchem Holding забезпечив доступ азотних підприємств Фірташа до середньоазіатського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ostchem Holding забезпечив доступ азотних підприємств Фірташа до середньоазіатського газу

Енергетика
484
Хімічні підприємства бізнесмена Дмитра Фірташа отримують середньоазіатський газ через компанію бізнесмена Ostchem Holding Ltd, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у департаменті зовнішніх зв'язків та комунікацій Group DF.
За інформацією прес-служби, українські виробники азотних добрив, які належать бізнесмену, купують газ за ціною вище $170 за 1 тис. куб. м, але конкретну його вартість не повідомляють.
У Group DF не уточнили, які обсяги газу закуповують заводи, але називають їх достатніми для забезпечення потреб.
Як повідомлялося, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що в лютому нинішнього року в результаті тривалих переговорів вдалося досягти угоди про постачання 4 млрд куб. м газу за ціною $170 за 1 тис. куб. м для української хімічної промисловості. У той же час він не уточнив походження цього газу.
Кабінет міністрів постановою від 4 квітня 2011 р. вніс зміни до своєї ж постанови від 5 березня 2008 року, скасувавши монопольне право НАК "Нафтогаз України" на розмитнення природного газу, який надходить в українську газотранспортну систему для задоволення потреб внутрішніх споживачів.
На сьогодні, згідно з внутрішнім нормативним актам України, право закуповувати імпортований природний газ у нерезидентів України має НАК "Нафтогаз України" і шість хімзаводів за умови його використання виключно як технологічної сировини. Зокрема мова йде про ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" (Луганська обл.), ВАТ "Рівнеазот", ВАТ "Дніпроазот" (Дніпродзержинськ), ВАТ "Одеський припортовий завод", ВАТ "Азот" (Черкаси), ПАТ "Концерн "Стирол" (Горлівка, Донецька обл.). Чотири з шести цих хімпідприємств належать українському бізнесмену Дмитру Фірташу.
Українські заводи - виробники азотних мінеральних добрив у 2010 році спожили понад 5 млрд куб. м природного газу.
У собівартості азотних добрив природний газ становить близько 70-80%.
Ціна імпортованого НАК "Нафтогаз України" у країну російського природного газу в першому кварталі 2011 року зросла до $264 за 1 тис. кубометрів у порівнянні з $252 за 1 тис. куб. м у четвертому кварталі минулого року. У другому кварталі 2011-го вона становить близько $ 295 за 1 тис. куб. м.
Встановлюваний Національною комісією регулювання електроенергетики граничний рівень ціни на природний газ для промислових і прирівняних до них споживачів, а також для бюджетних організацій з 1 квітня становить 2 тис. 553,2 грн за 1 тис. куб. м (без урахування ПДВ, збору у вигляді цільової надбавки, тарифу на транспортування й постачання).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас