Вільний рубль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вільний рубль

Валюта
902
Нацбанк Білорусії частково лібералізував курс національної валюти. Фактично білоруський рубль уже втратив половину своєї вартості.
Мінськ скасував обмеження з курсоутворення на позабіржовому ринку для юросіб, заявив перший заступник голови правління Нацбанку Білорусії (НББ) Микола Лузгін (цитати з "Інтерфаксу"). Влада хоче зняти напруженість на валютному ринку і перейти до ефективного обмінного курсу, пояснив він. Раніше курс, використовуваний у валютних операціях, не міг відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.
Учора офіційний курс білоруського рубля становив 3060/$ і 4382/євро, з початку року він втратив 2,47% до долара і 10,32% до євро (дані НББ). Але фактична девальвація ринкового курсу - 50% за першу половину квітня, відзначає Анастасія Головач з "Ренесанс капіталу".
НББ публічно визнав валютну кризу в кінці березня. Побоювання разової девальвації спровокували різке збільшення попиту на валюту, йдеться в матеріалах НББ, щоб вирішити кризу, була розроблена програма легалізації тіньового обмінного курсу. Мінськ також звернувся у березні до Росії та антикризового фонду "ЄврАзЕС" з проханням про кредит на $3 млрд. Переговори можуть завершитися протягом місяця, говорив російський міністр фінансів Олексій Кудрін. Переговори "вступили в активну фазу", у п'ятницю зустрінуться заступники міністра фінансів двох країн, відзначив Лузгін.
Офіційний курс буде діяти при продажу частини валютної виручки, закупівлі газу та медикаментів, погашенні валютних кредитів. Для визначення ринкового курсу буде введена додаткова торговельна сесія на Білоруській валютно-фондовій біржі. Альтернативні торги відбудуться наступного тижня.
Подвійна система курсів нестабільна, вважає Олександр Морозов з HSBC: "Мінську доведеться з часом зважитися на реформу і позбутися від множинності курсів". Уряду потрібно скорочувати витрати, зауважує він. Дефіцит поточного рахунку виріс з 13 до 16% в 2010 р., чисті золотовалютні резерви скоротилися в 2010 р. на $6 млрд до $ 5 млрд (дані МВФ), до початку березня 2011 р. - до $4,02 млрд (дані НББ).
Справитися з дефіцитом валюти Білорусії допоможе тільки масштабна приватизація, впевнений Головач. На цьому наполягає і МВФ. "В економіці домінує держвласність, на приватний сектор припадає лише 30% ВВП", - йдеться у звіті фонду. Без структурних реформ Мінськ буде змушений сісти на голку зовнішнього фінансування, вважають в МВФ: загальний зовнішній борг Білорусі зросте до 75% ВВП до 2016 р.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас