Олесь Довгий створив робоче місце — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олесь Довгий створив робоче місце

Казна та Політика
1237
Відкриваючи вчорашнє пленарне засідання Київради, Олесь Довгий відразу ж запропонував розглянути його заяву про відставку з поста заступника міського голови-секретаря Київради. Довгий пояснив свою ініціативу бажанням "припинити конфлікт і ліквідувати дисбаланс у київській владі".
"Я першим роблю цей крок і закликаю всіх вас підтримати моє рішення і перегорнути сторінку, щоб зберегти найкраще, що напрацьовано в цьому залі під час нашої спільної роботи", - заявив Довгий.
Олесь Довгий також повідомив про намір вийти зі складу фракції блоку Черновецького, пообіцявши "захищати місцеве самоврядування як позафракційний депутат". Значна частина залу зустріла його слова оплесками. У результаті зареєстровані на засіданні 112 депутатів одноголосно підтримали відставку Довгого.
Нагадаємо, про необхідність змінити керівництво Київради заявив 31 березня на її пленарному засіданні голова Київської міської держадміністрації (КМДА) Олександр Попов. Звітуючи про роботу КМДА, він повідомив, що в результаті зловживань, допущених столичною владою при попередньому голові КМДА Леоніду Черновецькому, Києву було завдано шкоди в розмірі 60-70 млрд грн.
На початку квітня Генпрокуратура порушила кримінальну справу стосовно співголови блоку Черновецького Дениса Комарницького, звинувативши його в причетності до розбійного нападу, скоєного ще в 2005 році. У Київраді пов'язували цю справу з бажанням КМДА натиснути на депутатів.
Про своє рішення піти у відставку Олесь Довгий заявив ще в понеділок ввечері після засідання фракції блоку Черновецького. За інформацією Комерсант-України, на засіданні між мером Києва Леонідом Черновецьким і Олесем Довгим відбулася сварка: у протистоянні з КМДА мер звинуватив Довгого. За словами учасників засідання, той розлютився і говорив з Черновецьким на підвищених тонах.
Директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що вихід Олеся Довгого з фракції блоку Черновецького свідчить про розкол серед прихильників мера. "Декілька членів фракції готові бути лояльними до Олександра Попова, решта, очевидно, будуть чинити опір. Однак ця гра небезпечна, оскільки при бажанні влада може практично у кожного депутата виявити старі 'грішки'", - сказав Фесенко.
На думку директора Центру політологічних досліджень та конфліктології Михайла Погребинського, екс-секретар Київради вирішив сформувати власну депутатську групу. "Адже у команди Черновецького перспектив немає. Більшість цих людей погодяться з тими правилами гри, які запропонує Олександр Попов", - пояснив Погребинський.
Представники опозиційних фракцій вважають, що для якісної зміни ситуації в Київраді недостатньо відставки секретаря. Зокрема, голова фракції "БЮТ-Батьківщина" Тетяна Меліхова наполягає на відставці Леоніда Черновецького і зверненні до парламенту з вимогою призначити в Києві позачергові місцеві вибори. Підтримують цю вимогу і у фракції УДАР Віталія Кличка. "Якщо на дірявому кораблі в шторм змінити капітана, це нічого не змінить", - заявив член фракції Валерій Карпунцов.
Пленарне засідання, на якому буде обрано нового секретаря Київради, відбудеться сьогодні о 14.00. Згідно з регламентом, його кандидатуру має внести мер. Як повідомив вчора Олесь Довгий, до обрання нового секретаря пройдуть консультації, в тому числі, за даними Комерсант-України, щодо узгодження майбутнього складу і керівників ключових комісій міськради, в першу чергу земельної та бюджетної. На думку депутатів, найбільш вірогідним претендентом на пост голови бюджетної комісії є екс-голова Державної податкової адміністрації в Києві, депутат Київради Анатолій Брезвін (Народна партія).
Кандидатура нового секретаря Київради вчора ще не була визначена. На цей пост депутати готують нинішнього голови комісії з питань власності Володимира Дейнегу (Партія регіонів) і члена фракції "Громадський актив Києва" Галину Герегу. "Команда Олександра Попова намагається проштовхнути представника Партії регіонів, однак більшість депутатів схиляються до підтримки щодо нейтрального кандидата", - сказало вчора джерело в депутатському корпусі.
Голова фракції Партії регіонів у Київраді Олексій Омельяненко припустив, що до початку засідання депутатам вдасться домовитися: "Можливо, голосування буде пакетним: і щодо секретаря, і щодо комісій".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас