Грошові фонди витісняють депозити? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грошові фонди витісняють депозити?

Кредит&Депозит
2340
Основне зростання активів фондів відбулося у другій половині 2010 року, коли компанії з управління активами, які належать банкам, почали пропонувати фонди із стратегіями грошового ринку. Вони і стали драйвером розвитку ринку після кризи.
У світі фонди грошового ринку є фондами №1 за обсягом грошових коштів. Таку популярність вони мають через страхи зарубіжних інвесторів втратити капітали.
На іноземних фондових ринках інвестори сповідують обережну політику інвестування. Українцям же поки що притаманна жадібність в отриманні доходу, а це пов'язано із значними ризиками. Втім, останнім часом українці теж стали звертати увагу на фонди грошового ринку.
У загальній вартості чистих активів відкритих інвестиційних фондів частка фондів грошового ринку становить 30%. За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу - УАІБ, у четвертому кварталі 2010 року вартість чистих активів відкритих інвестиційних фондів зросла на 20,1% до 281,4 мільйона гривень.
Основне зростання активів відбулося у другій половині 2010 року, коли КУА, які належать банкам, почали пропонувати фонди із стратегіями грошового ринку.
Ця тенденція простежується і в ренкінгу investfunds за обсягом залучених коштів у відкриті фонди, де лідерами були фонди грошового ринку. Вони і стали драйвером розвитку ринку в посткризовий період.
Наприклад, "ОТП капітал" залучила у фонд "ОТП класичний" понад 53,7 мільйона гривень або 19% від вартості чистих активів відкритих фондів і посіла перше місце у відповідному ренкінгу за 2010 рік.
Проте, на думку директора з управління активами КУА "ITT-менеджмент" Віктора Федорова, стрімке зростання клієнтів фондів грошового ринку обумовлене не стільки цікавістю до фондів, скільки гарною дистрибуцією з боку банківських КУА та їх умінням працювати з інструментами грошового ринку - ОВДП і депозитами.
Збереження, а не накопичення
Фонд грошового ринку - це інструмент, який забезпечує прибутковість, рівну розміру депозиту з можливістю зняття коштів у будь-який момент.
Діяльність такого фонду забезпечує компанія з управління активами, яка керує інвестиціями в середньостроковий депозит. При цьому інституціональні інвестори мають у банку вищу депозитну ставку, ніж фізична особа.
До того ж, КУА вкладає кошти в інструменти з фіксованою прибутковістю - державні та корпоративні облігації, які зазвичай непопулярні серед фізичних осіб, але часто пропонують значно вищу прибутковість, ніж строковий депозит.
У той же час фонд грошового ринку - це не інструмент накопичення капіталу, а управління своєю ліквідністю. Людина часто не знає, коли будуть потрібні гроші, але розуміє, що вони повинні працювати щодня.
"В Україні складається незвична для західного бізнесу ситуація, коли прибутковість за державними паперами нижча як за поточну, так і за очікувану інфляцію. Внутрішні інвестори зазвичай застосовують цей інструмент у спекулятивних цілях, а західні - навіть з урахуванням стабільності гривні та ризиків країни дохідність у євро та доларах виходить цікавою", - каже президент ІГ "Універ" Тарас Козак.
За інформацією УАІБ, середня доходність відкритих інвестфондів у першому кварталі 2011 року становила 1,6%. Дані ренкінгу investfunds свідчать, що в січні-березні п'ять фондів грошового ринку перевищили цю середню планку.
Фонд "Райффайзен грошовий ринок" - майже на 4%, "ОТП класичний" - на 3,4%, "СЕБ грошовий ринок" - на 2,5%, "Альтус-депозит грошовий ринок" - на 2,7%, "Дельта-фонд грошового ринку" - на 2,1%. В аутсайдерах залишився "Пріоритет грошовий ринок" - мінус 0,9%. Цікаво, що в портфелях двох останніх є акції.
"Дельта-фонд грошового ринку" інвестує в них 25,3% активів, а "Пріоритет грошовий ринок" також вкладає у банківські метали.
"Фонд грошового ринку не повинен мати акцій в інвестиційному портфелі, бо сама назва говорить, що його портфель складається тільки з інструментів грошового ринку, тобто депозитів і облігацій. Однак з огляду на відсутність законодавчих обмежень стратегія подібних фондів не забороняє інвестувати в інші класи активів", - підкреслює керівник департаменту з питань продажу та маркетингу компанії з управління активами "ОТП капітал" Руслан Волинець.
У світовій же практиці фондами грошового ринку прийнято називати фонди, інвестиційний портфель яких складається з депозитів на 100%.
В Україні через законодавчі обмеження в інвестиційному портфелі даних фондів містяться облігації, в ідеалі - із строком погашення до року. Учасники фондового ринку сподіваються, що незабаром ці обмеження будуть усунуті.
Фінансова альтернатива
Фонди грошового ринку є альтернативою депозитам до запитання або депозитам з правом поповнення та зняття. У разі розміщення поза банківськими мережами, якщо ними керує небанківська КУА, вони мають малі шанси бути популярними.
"Клієнтові вигідніше одночасно покласти гроші на рахунок у відділенні банку і тут же придбати сертифікати фонду грошового ринку. Так і комісія в таких фондах найнижча на ринку", - каже директор КУА "Райффайзен аваль" Вадим Мосійчук.
На відмінність клієнтської бази компаній з управління активами, пов'язаних з банками, та традиційними КУА звертають увагу й інші аналітики.
"Клієнти банків більш консервативні. Їх основна мета - збереження капіталу, тому банківські КУА пропонують консервативніші інвестиційні рішення, спрямовані на клієнтів, звичним рішенням для яких є депозит. Небанківські ж КУА спрямовані на інвесторів з більш ризикованою стратегією інвестування, охочих наростити свій капітал, використовуючи потенціал фондового ринку", - констатує Волинець.
Експерти очікують, що фонди грошового ринку і далі нарощуватимуть активи. Це пов'язано з підвищенням пізнаваності цього інструмента в роздрібному сегменті.
Зростання довіри до фінансових інститутів - приплив коштів на банківські депозити в 2010 році перевищив 60 мільярдів гривень - і значне падіння депозитних ставок для фізосіб - середньозважені ставки за строковими депозитами у гривні за 2010 рік знизилися на 5,7% до 15,1% - спонукали багатьох клієнтів банків звернути увагу на альтернативні інструменти для розміщення вільних коштів.
Це, природно, спричинило зростання інтересу до фондів грошового ринку.
Вікторія Ковальова
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас