Дубина попав під роздачу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дубина попав під роздачу

Кримінал
1082
Слідом за порушенням кримінальної справи проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко під роздачу попала людина з її команди - екс-глава Нафтогазу Олег Дубина. Генпрокуратура України підтвердила порушення проти нього кримінальної справи. Це стало наслідком нового переділу газового ринку України, вважають експерти, - пише Ольга Самофалова в газеті ВЗГЛЯД.
Глава "Нафтогазу України" Олег Дубина, який давав свідчення у кримінальній справі екс-прем'єра України Юлії Тимошенко, сам опинився під слідством. Проти нього порушено кримінальну справу за перевищення влади і службових повноважень, підтвердив інформацію, що з'явилася раніше неофіційну інформацію генеральний прокурор України Віктор Пшонка.
"Порушено кримінальну справу стосовно Дубини... за перевищення влади і службових повноважень", - заявив Віктор Пшонка у Вінниці в п'ятницю, передає "Інтерфакс". За його словами, щодо Дубини обрано запобіжний захід - підписку про невиїзд.
Неофіційна інформація про порушення кримінальної справи проти Дубини з'явилася в тижневику "Дзеркало тижня. Україна" з посиланням на джерела. ЗМІ писали, що цю справу порушено так само, як і кримінальну справу проти Юлії Тимошенко, - у зв'язку з газовими угодами, укладеними 19 січня 2009 року між українським Нафтогазом та російським Газпромом.
Порушення кримінальної справи проти Олега Дубини не стало несподіванкою. Ще в квітні минулого року український прем'єр Микола Азаров назвав підписання колишнім главою Нафтогазу газових контрактів з Росією в січні 2009 року "кримінальним злочином".
За словами Азарова, Дубина дозволив підписати чисті аркуші паперу, в яких російська сторона потім виклала свої умови. Причому про це, за словами Азарова, він дізнався від свого російського колеги Володимира Путіна. "Чисті аркуші, директиви по яких не були схвалені ні урядом, ні Верховною Радою, ні президентом, - це не злочин? Справжнісінький кримінальний злочин!" - говорив тоді Азаров.
Дубина очолив НАК "Нафтогаз України" у грудні 2007 року з приходом уряду Юлії Тимошенко і був звільнений на початку березня 2010 року у зв'язку з поданою заявою.
Нагадаємо, що 19 січня 2009 року Україна і Росія підписали угоду, за якою ціна російського газу розраховується за формулою, прив'язаною до вартості світових нафтопродуктів. Цьому передував черговий "газовий конфлікт", який спалахнув між Києвом і Москвою в грудні 2008 року. Сторони не змогли домовитися про постачання газу в Україну і його транзит до Європи, в результаті в перші дні 2009 року Росія припинила поставки газу в Україну через відсутність контракту.
У такій ситуації конфлікт був вирішений підписання 19 січня 2009 року угоди на зустрічі прем'єрів двох країн Володимира Путіна і Юлії Тимошенко. Сторони домовилися про введення формули ціни на російський газ до 2018 року.
Вже тоді президент України Віктор Ющенко звинуватив Тимошенко в невиконанні його директив на ведення газових переговорів, а підписані угоди назвав невигідними для країни. Голова слідчої комісії Верховної ради Інна Богословська говорила газеті ВЗГЛЯД, що тимчасова слідча комісія в парламенті, дослідивши низку документів, з'ясувала, що Тимошенко підробила директиви кабінету міністрів, які були підставою для підписання газових угод. Насправді кабінет міністрів рішення про затвердження параметрів ціни на газ не брав, і більшість членів уряду в Києві назвали такі умови неприйнятними. У результаті незаконних дій Тимошенко було завдано колосальної шкоди Україні.
Кримінальну справу проти Тимошенко було порушено 11 квітня 2011 р. "за перевищення влади і службових повноважень". Як заявив генпрокурор України, її дії загрожували економіці країни, "вона одноосібно прийняла рішення, економічно загрозливе, не на користь держави... Мова йде про економічну безпеку".
Збитки державі, заподіяні діями екс-прем'єра, перевищують 1,5 мільярда гривень, підрахували в Генпрокуратурі. Перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін також повідомив, що Служба безпеки України надала відповідні матеріали на початку квітня і слідчий "встановив безспірну наявність приводів і підстав для порушення кримінальної справи".
Київ продовжує досі заявляти, що ціна російського газу для України не є ринковою і вимагає зниження його вартості. У березні 2010 року Росія підписала Харківську угоду, за якою надала 30% знижку на газ Україіа за рахунок зниження експортних мит. Причому за цією угодою обмовлялося, що договір від 19 січня 2009 року повинен залишитися незмінним. Однак Києву цього виявилося мало.
Україна продовжує наполягати на тому, що російський газ дорогий і Росія повинна знизити ціну. У вівторок на цьому тижні український прем'єр Микола Азаров знову порушив цю тему. Заступник міністра економічного розвитку Росії Андрій Клепач заявив, що Росія готова піти на поступки щодо ціни на газ, тільки якщо Київ вступить до Митного союзу. Україна, яка вже кілька років домовляється про створення зони вільної торгівлі з ЄС, вступати в митний союз, куди крім Росії входять Білорусь і Казахстан, не поспішає.
"В Україні відбувається черговий переділ енергетичного ринку. Команда, яка курирує ПЕК, серйозно змінилася, - говорить газеті ВЗГЛЯД провідний експерт Центру політичної кон'юнктури Дмитро Абзалов. - Йде боротьба: з одного боку Янукович, Бойко і Фірташ (президент України, міністр енергетики Україна і співвласник RosUkrEnergo - прим. ВЗГЛЯД), з іншого - Тимошенко і Дубина, який, як відомо, є людиною екс-прем'єра і його змістили відразу з приходом Бойка на посаду міністра енергетики країни. Враховуючи, що ПЕК - найбільш ліквідний після металургії сектор економіки південного сусіда, то не дивно, що за нього йде запекла боротьба".
"Зараз також ведеться робота у справі про розмитнення газу RosUkrEnergo Нафтогазу і щодо різних сірих схем постачання газу, які працювали за пані Тимошенко. Крім того, Нафтогаз розглядає різні варіанти консолідації з Газпромом, тобто фактично може бути змінена вся інфраструктура газового ринку України. Напередодні активних стадій переговорів між компаніями боротьба за енергетичний комплекс загострюється ", - додає експерт. Все це і зумовило порушення кримінальної справи проти Тимошенко, а слідом і проти Дубини, вважає Абзалов. За його словами, через ПЕК сторони також традиційно вирішують і свої політичні завдання.
Нагадаємо, що в поставках російського газу в Україну RosUkrEnergo займало позицію посередника до січня 2009 року, після чого Газпром і Нафтогаз почали працювати без посередника, перейшовши на прямі контракти. RosUkrEnergo почав заперечувати право власності на 11 мільярдів кубометрів газу в українських ПСГ в арбітражному суді Стокгольма. У червні минулого року суд зобов'язав Нафтогаз повернути RosUkrEnergo вилучені в січні 2009 року 11 мільярдів кубометрів газу і передати як неустойку ще 1,1 мільярда кубометрів. У грудні 2010 - лютому 2011 року Нафтогаз повернув RosUkrEnergo близько 11 мільярдів з 12,1 мільярда кубометрів газу.
На 26 квітня призначено розгляд у Печерському районному суді Києва кримінальної справи проти колишнього першого заступника "Нафтогаз України" Ігоря Діденка, колишнього голови держмитслужби України Анатолія Макаренка та інших осіб, які проходять у справі RosUkrEnergo. Діденко і Макаренко звинувачуються у неправомірному митному оформленні природного газу.
Тимошенко у свою чергу говорила, що треба порушувати кримінальні справи проти засновників RosUkrEnergo, зокрема, вона назвала злочинцями Віктора Януковича, Юрія Бойка і Дмитра Фірташа.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас