Влада готує чорний переділ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада готує чорний переділ

Нерухомість
3436
Законопроект №8077 про земкадастр, який включено до сьогоднішнього порядку денного парламенту, серед інших нововведень передбачає зміну механізму реєстрації земельних ділянок. Якщо сьогодні держреєстрація земельної ділянки проводиться під час кожної транзакції з ним і включає процедуру видачі держактів або реєстрації договорів оренди, то в разі прийняття закону процедура буде зведена лише до присвоєння ділянці кадастрового номера.
Відповідно до законопроекту, держреєстрація земельної ділянки буде здійснюватися до надання її у власність або користування. Термін внесення відомостей про землю і земельні наділи в держземкадастру складе 14 днів з дня подання необхідних документів. Примітно, що проект закону пропонує вилучити з Земельного кодексу положення про обов'язкову держреєстрацію обмежень на використання земельних ділянок. Тепер пропонується вказувати інформацію про обмеження в документації із землеустрою, поземельних книгах.
На думку експертів, створення земельного кадастру досить актуальне. "Дані, які він містить, сьогодні мають нечіткий юридичний статус, а створити кадастр дуже важко через відсутність закону "Про земельний кадастр", - зазначив у коментарі Андрій Кошиль, президент асоціації "Земельний союз України".
Закон про держземкадастр - один з тих, які потрібно прийняти для формування законодавчої бази з метою створення ринку с/г земель. Своєї черги чекає закон про ринок землі.
Нагадаємо, 31 грудня поточного року закінчується термін мораторію на продаж с/г земель. Президент Віктор Янукович прогнозує створення ринку цих земель з січня 2012 р., Держземагентство - з початку 2013 р.
Намір Ради розглянути на поточному тижні один із земельних законопроектів викликав негативну реакцію в опозиції. За словами лідера БЮТ-"Батьківщина" Юлії Тимошенко, її політична сила почала збір підписів за проведення всеукраїнського референдуму за недопущення приватизації земель сільгосппризначення. "Приватизація сільськогосподарської землі у виконанні чинного президента і його оточення є тією великою аферою, яка позбавить Україну значної частини території", - аргументувала свою ініціативу Тимошенко. За її прогнозами, земля може стати власністю кількох родин, а українські аграрії будуть позбавлені права її приватизувати. В опозиції пропонують продовжити мораторій до 2013 р.
У Міністерстві аграрної політики і продовольства ідею з проведенням референдуму не схвалюють. Глава відомства Микола Присяжнюк вважає проведення всенародного опитування щодо продажу земель малоефективним і недоцільним кроком.
Експерти вважають, що зволікати зі скачуванням мораторію немає сенсу. "Заборона діє вже дев'ять років, а ситуація від цього не покращується", - констатував у коментарі Кошиль. За словами експерта, існуючі проблеми, а це дроблення наділів, виснаження родючих земель, накладки меж ділянок, самовільне захоплення земель, з кожним роком поглиблюються. "Бажаючі знаходять способи обійти заборону, а держава не може з цим ефективно боротися і практично не контролює операції з сільськогосподарськими землями", - відзначає Андрій Кошиль. Нинішні власники не відчувають себе господарями землі - адже вони не можуть нею розпорядитися. Тому, за словами Кошиля, земля часто здається в оренду на короткий термін і орендарі висівають по кілька років поспіль такі "важкі" для землі, але дохідні соняшник і ріпак.
На думку експертів, скасування мораторію потрібне для того, щоб держава взяла під контроль операції з с/г землею, зробила їх легальними, а також вирішила питання консолідації наділів, розпорядження землями померлих людей без спадкоємців, контролю за зайвою концентрацією орендованих земель агрохолдингами. Поки не ясно, чи зможе уряд вирішити ці проблеми.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас