Девальвація білоруського рубля неминуча — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвація білоруського рубля неминуча

Казна та Політика
2515
Білорусія стоїть перед необхідністю провести девальвацію своєї валюти у зв'язку зі зростаючим дефіцитом поточного рахунку платіжного балансу і падінням золотовалютних резервів, незважаючи на всі заходи, що вживаються місцевими властями, вважає глава Сбербанку Росії Герман Греф.
"Уряд (Білорусії) не зможе уникнути девальвації валюти", - сказав він в інтерв'ю агентству Bloomberg, як передає РИА Новости.
Тим часом, білоруська влада заперечує можливість девальвації національної валюти. Минулої суботи президент Білорусії Олександр Лукашенко пообіцяв вирівняти ситуацію на валютному ринку країни в найближчі дні. Він підкреслив, що катастрофічної ситуації на споживчому і валютному ринку немає.
Проте вже в понеділок курс білоруського рубля до долара оновив рекорд, впавши до значення в 3,06 тис. білоруських рублів. За даними біржі, курс долара за підсумками торгів збільшився на 8 рублів у порівнянні з п'ятничними торгами, попередній рекорд становив 3,055 тис. білоруських рублів і фіксувався 7 і 12 квітня. В даний час на валютному ринку країни спостерігається дефіцит іноземної валюти, що підігріває ажіотажним попитом на неї з боку населення, що побоюється девальвації білоруського рубля.
На думку глави російського Сбербанку, одним з факторів, які поставили національну валюту Білорусі під загрозу девальвації, є скорочення золотовалютних резервів країни. "Зменшення золотовалютних резервів (Білорусії) створює ризики", - відзначив Греф, додавши, що цей процес створює обмеження для видачі кредитів білоруськими банками.
Між тим, Лукашенко раніше заявив, що більше не дозволить використовувати для підтримки курсу білоруського рубля золотовалютний резерв країни. Наприкінці минулого тижня Національний банк Білорусії припинив продаж за білоруські рублі злитків з дорогоцінних металів, які почали користуватися високою популярністю у населення в умовах дефіциту іноземної валюти на внутрішньому ринку.
Допомогти у тяжкій ситуації з валютою можуть кредити, консультації з яким ведуть російське та білоруське міністерства фінансів. Білорусія звернулася до уряду РФ по кредит 1 млрд доларів і до антикризового фонду ЄврАзЕС по кредит 2 млрд доларів.
Як повідомив у понеділок віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін Росія і Білорусь можуть завершити переговори за умовами фінансово-кредитного співробітництва протягом місяця. Кудрін додав, що після завершення переговорів з Росією, Білорусії необхідно буде пройти процедури Антикризового фонду ЄврАзЕС.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас