Кому в Україні зараз піднімають зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому в Україні зараз піднімають зарплати

Казна та Політика
9529
У березні-квітні співробітники багатьох компаній дочекалися щорічного підвищення зарплат.
Кому в Україні піднімають зарплати?
Статистика свідчить, що українська економіка виходить з кризи. "ВВП за минулий рік зріс на 4,2%, в січні - на 6%, а в лютому - майже на 7%", - рапортує уряд. Економіка, може, і зростає. Але тоді чому не зростають зарплати, притому що ціни зросли в рази? "- запитують скептики. "Сегодня" вирішила розібратися, що відбувається з зарплатами на українському ринку праці, і з'ясувати, де трудовому народу платять більше.
Відразу скажемо, що ми винесли за дужки бюджетників: їм зарплати встановлює держава, і всім відомо, що в цьому році вони зростуть щонайбільше на індекс інфляції (9%). Принаймні, так заплановано. Ми подивилися на ситуацію із заробітками трудящих в приватному секторі. Ситуація неоднозначна. Значна частина компаній взагалі не підвищує зарплату. Велика частина підвищує, але дуже незначно (у районі 10%). І лише окремі щасливчики можуть похвалитися істотною надбавкою.
Більшість отримала надбавку 10%
В Україні котрий рік поспіль проводиться масштабне дослідження "Огляд зарплат та компенсацій", в якому великі роботодавці, зокрема, на питання, як вони змінювали за рік зарплати своїм співробітникам. Виявилося, що всупереч загальній думці, що зарплати в Україні "замерзли", більшість компаній у 2010 році все-таки дали своїм співробітникам надбавку до зарплатні. "Підвищили зарплати 67% з 62 опитаних нами роботодавців", - говорить керівник проекту Алла Коняєва. Правда, в середньому лише на 10%, що ледь перекрило зростання інфляції за рік (воно склало 9,1%). Тому зарплати, швидше, не ростуть, а топчуться на місці. Але, як кажуть, краще це, ніж нічого. Адже там, де не проіндексували зарплати (згідно з "Оглядом зарплат та компенсацій", 33%), люди автоматично стали отримувати менше.
До речі, у багатьох компаніях щорічний перегляд зарплат відбувся зовсім недавно - у березні або квітні. "Ми підвищуємо заробітну плату всім щорічно в березні. 2011 рік не став винятком. У середньому зарплати підросли на 6,5%", - розповіла Наталія Тіморіна, директор з персоналу "МакДональдз Юкрейн". 1 березня зросла зарплата і на чотирьох фабриках кондитерської корпорації Roshen. У Вінницькій, Маріупольській, Кременчуцькій - на 15% (середня зарплата тепер 6510 грн.), в в Київській - на 11% (тепер в середньому тут одержують 7460 грн.). У квітні планують підняти зарплати "Славутич" (на 10-12%) і "Кока-кола" (на 14,6%).
"Ми не Японія, а тому у нас немає якогось певного місяця, коли всі компанії одним махом переглядають зарплати. Тому хтось підвищував зарплати в грудні, щоб з січня стартувати з новим бюджетом. Хтось - з другого кварталу. Хтось з липня, коли у західників починається новий фінансовий рік. Тож якихось закономірностей у цьому плані немає", - говорить Алла Коняєва.
Кому дали більше
Якщо більшості підвищили зарплати на 10%, то щасливій меншості - у середньому на 20-25%.
Топам. Перш за все на велику наживку стали "ловити" топів. Так, за даними міжнародного кадрового порталу hh.ua, якщо в жовтні 2010 року середня зарплата генеральних директорів становила 40 000 грн., то в березні 2011 року їм вже пропонували 50 000 грн. У фінансових директорів за півроку зарплатні пропозиції збільшилися і того більше: з 24 000 грн. до 41 000 грн. Правда, експерти порталу підкреслюють, що всі ці дані - "середня температура по лікарні", бо лише 20% роботодавців публікують свої пропозиції по зарплатах. Але все одно ці цифри відображають тенденцію: топовим співробітникам роботодавці готові зараз платити більше. "Пояснення цього просте. Зараз, як і раніше, набагато складніше, ніж до кризи, утримувати бізнес на плаву і нарощувати обсяги. А тому від директорів потрібно більше креативності, більше інновацій. Плюс до того - серйозний досвід. Відповідають такому списку лише деякі фахівці, і вони в буквальному сенсі зараз на вагу золота", - пояснює Алла Коняєва.
Айтішникам. Ще одна група щасливчиків, яким роботодавці готові запропонувати більше, ніж півроку тому, - це айтішники. Їх можна назвати "золотою молоддю" українського ринку праці: їхні зарплати росли, ростуть і будуть рости. "Це пов'язано з тим, що наші фахівці дуже популярні у компаній офшорного програмування (програми пишуться в Україні для зарубіжних замовників). І цей попит постійно збільшується", - пояснює Коняєва. Особливо стрімко зараз ростуть зарплатні пропозиції для РНР-розробників (пишуть сайти на мові програмування PHP) і програмістів С+ + (пишуть програми на мові програмування С+ +). "Високий попит на цих фахівців пов'язаний з тим, що у нас, по суті, дуже слабка база з їх підготовки. Українські вузи не в силах задовольнити потреби ринку, який стрімко розвивається. Тому професіоналів не вистачає і вони в особливій ціні, - розповідає Марина Маковей. - Скажімо, якщо в жовтні 2010 року на нашому сайті роботодавці пропонували програмістам С++ 14 000 грн., то вже в квітні 2011 року - 15 000 грн."
Фармацевтам і продажникам. Підросли доходи і у фармацевтів. Так, у першому кварталі 2011 року середня зарплата для цих фахівців, за даними порталу hh.ua, становить 7151 грн., тоді як в 2010 році вона була 6825 грн. "Зараз у цій сфері співвідношення пропозиція/попит невелика. Тобто роботодавцю складно підбирати персонал, тому що мало підходящих резюме. Тому доводиться йти на підвищення заробітної планки", - розповідає Герман Овчаренко. Вище, ніж півроку тому, зарплатні пропозиції і для менеджерів з продажу реклами, банківських і страхових послуг. "Зараз у нас на порталі роботодавці вказують 6000 грн., тоді як усього півроку тому - 5600 грн.", - говорить експерт. "Менеджерам з продажу роботодавці готові сьогодні платити більше, тому що це ті співробітники, які приносять гроші компанії. І краще найняти одного досвідченого менеджера і платити йому більше, ніж кілька недосвідчених, які готові працювати за невеликі гроші", - пояснює Сергій Довгич.
Робітникам. Більш ніж на 10%, підросли доходи і у робітників на деяких підприємствах. Наприклад, у "Павлоградвугіллі". "У нас минулого року ввели нову систему оплати праці. Її прив'язали до конкретних результатів на ділянці. За підсумком я, наприклад, за рік став отримувати більше майже на 25%. Близько 10 000 грн.", - розповів гірник очисного забою шахти "Ювілейна" Юрій Білявський. Підняли оклади в середньому на 22% на Харцизькому трубному заводі (входить до групи "Метінвест"). "Мій оклад зріс на 265 грн. (на 22%) до 1458 грн., - розповідає Валентина Мірошниченко, оператор трубного цеху. - Із закінченням кризи, десь на початку 2010 року, на заводі почалися масштабні програми виробничих поліпшень. Впроваджують закордонну систему бережливого виробництва. Постійно модернізують обладнання. Десь до осені черга дійшла і до персоналу. Провели оцінку, переглянули оклади. Не скажу, що стало значно більше можливостей в плані грошей: все дорожчає і особливо продукти. Але, принаймні, цього року для наших двох дочок ми змогли з чоловіком до 8 березня влаштувати свято".
Резюме
Як бачимо, незважаючи на розмови про те, що зарплати стоять на місці, все-таки зрушення є. І більшість роботодавців хоча б проіндексували зарплати на рівень інфляції. Реально ж зростали доходи тільки у ключових і дефіцитних фахівців, за якими кількість вакансій перевищує число резюме. Візьмемо, скажімо, програмістів С+ +, в яких за півроку і без того немаленька середня зарплата в 14 000 грн. підросла до 15 000 грн. За даними порталу hh.ua, на 1 вакансію для програміста С++ претендувало "аж" 0,4 претендента. Для порівняння, на вакансію "Бухгалтер" було 6,7 потенційних претендентів (такі цифри портал отримав, поділивши кількість резюме за певний період часу на кількість вакансій за такий же період). Ось і доводиться роботодавцям підвищувати зарплатну планку для рідкісних кадрів. А інші повинні задовольнятися "інфляційною" надбавкою. У кращому випадку. Але часто про зростання зарплати взагалі мова не йде, адже роботодавці міркують просто: навіщо платити більше тим, по кому ринку праці немає дефіциту.
Прогноз
Цього року, схоже, ситуація із зарплатами повториться. З 62 компаній, які взяли участь у проекті "Огляд заробітних плат", 73% заявили, що планують за 2011 рік підвищити зарплати своїм співробітникам. Тобто знову практично третина компаній, як і в 2010 році, цього робити не збирається. Відсоток підвищення також закладено колишній - близько 10%. "Практично половина опитаних роботодавців розуміють, що таке зростання зарплат не компенсує підвищення вартості життя (прогноз інфляції в Україні на 2011 рік - 11,1%. - Авт.), - каже Алла Коняєва. - Підняти планку їм заважає те, що у більшості компаній співвідношення "витрат на персонал" і "річних доходів компанії" на сьогодні становить 89%. По суті, вони перебувають на стадії відтворення бізнесу, не маючи при цьому прибутку".
Втім, на думку Сергія Марченка, зростання доходів провідних і дефіцитних співробітників буде зростати і далі темпами, що випереджатимуть середньоринкові.
Олена Токарчук
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас