Кудрін: Росія готова допомогти Білорусії у зв'язку з платіжною кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін: Росія готова допомогти Білорусії у зв'язку з платіжною кризою

Валюта
447
Росія спільно з МВФ готова надати допомогу Білорусії у зв'язку з платіжною кризою в країні, але тільки в тому випадку, якщо уряд республіки буде в змозі продовжити реформи, заявив глава Мінфіну РФ Олексій Кудрін.
На початку березня економіка республіки зіткнулася з різким збільшенням попиту на іноземну валюту з боку населення і компаній, спровокованим побоюваннями щодо можливої разової девальвації національної валюти. При цьому керівництво Білорусі заперечує можливість девальвації білоруського рубля, однак звернулося до уряду РФ по кредит в 1 млрд доларів і до антикризового фонду ЄврАзЕС по кредит в 2 млрд. Кошти необхідні Білорусі для стабілізації попиту на валюту.
Кудрін нагадав, що раніше МВФ пропонувало Білорусії програму допомоги, яка ґрунтувалася на конкретних і досить жорстких реформах. "Програма була жорсткою, навіть жорсткішою, ніж ми могли б попросити - це і заморожування зарплат, і скорочення витрат бюджету, і підвищення тарифів на енергоносії всередині країни. Але уряду Білорусії здалося, що вона пережила проблеми, і після завершення програми (влада Білорусії) перейшла ті обмеження, які створювалися цією програмою. Нам хотілося б допомогти Білорусії. Ми вважаємо, що ці важливі реформи мають бути представлені в програмі уряду Білорусії, і тоді Росія візьме участь у підтримці", - сказав міністр, виступаючи в п'ятницю на форумі з російсько-американських відносин.
За його словами, Росія обговорює з МВФ питання надання допомоги Білорусі і готова "виступити першим ешелоном підтримки". "Сподіваємося, що після цього (підключення Росії до процесу допомоги) підготуються умови для участі МВФ", - зазначив міністр.
"Я знаю, що МВФ зараз не готовий надати нову програму, принаймні, поки всі рішення щодо зниження дефіциту бюджету, щодо курсової політики не будуть знову включені в плани уряду і не будуть прийняті. Золотовалютні резерви Білорусії знижуються, і я знаю, що уряд Білорусі готовий до реформ. Наскільки ця резолюція буде реалізована, я не можу стверджувати точно", - сказав Кудрін, відповідаючи на питання журналістів.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас