Зерна вивезуть більше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зерна вивезуть більше

Аграрний ринок
747
Ще не засаджено навіть половини посівних площ, а експерти вже готові передбачити, якими будуть доходи України від експорту майбутнього зерна. "Загальний експортний потенціал по зерну для України в наступному році буде на високому рівні, на рівні 22-23 млн. т, включаючи і пшеницю, і ячмінь, і кукурудзу", - розповів генеральний директор аналітичного центру "Украгроконсалт" Сергій Феофілов під час конференції "Зерно Причорномор'я 2011".
Найбільше, вважає експерт, у новому сезоні зросте потенціал пшениці та олійних культур. Пшениці тому, що перехідні залишки по цій культурі перевищать 2 млн. т. Нагадаємо, потенціал експорту пшениці в сезоні 2010-2011 становив близько 6 млн. т, реальні відвантаження станом на квітень не перевищили 3 млн. т. Відповідно, надлишок може бути вивезений вже в липні разом з новим урожаєм. Оскільки прогнози щодо врожаю цього року такі ж, як були у 2010-му, є підстави припускати, що потенціал експорту пшениці також складе 6 млн. т, а разом з перехідними залишками - 8 млн. т.
Зростання потенціалу олійних культур можливе, швидше за все, завдяки ріпаку. Ця культура, як і ячмінь, сильніше від інших постраждала від спеки в 2010 р., внаслідок чого і її експорт знизився в сезоні, що минає. Вже в лютому практично весь обсяг товарного ріпаку був вивезений. За даними Інституту економічних досліджень і політичних консультацій "Німецько-український діалог", з вересня 2010 по березень 2011 р. Україна експортувала 1,4 млн. т ріпаку проти 1,7 млн. т в сезоні 2009-2010. Якщо в цьому сезоні літо не буде посушливим, можна розраховувати на те, що ми досягнемо експорту ріпаку на рівні 1,7 млн. т, як в 2009-2010 рр. Це буде на 300 тис. т більше, ніж у сезоні, що минає, що і дозволяє говорити про прогрес цієї культури з точки зору світової торгівлі. Тим більше що ріпак - споконвічно експортний продукт.
Соняшник не поставить рекорд
Розраховувати на істотний приріст експорту соняшникової олії і насіння соняшнику не має сенсу, вважає аналітик ІК "Драгон Капітал" Тамара Левченко. "Минулого року через спеку ми зібрали рекордний урожай соняшнику, бо ця культура позитивно сприйняла посуху - 7,2-7,3 млн. т. Навряд чи вдасться перемогти досягнуті показники в 2011 р. Урожайність у цьому році буде або відповідати минулому року, або буде нижче цього рівня", - вважає експерт. Нагадаємо, в 2010-2011 рр. Україна експортувала 244 тис. т насіння, а також 1,350 млн. т соняшникової олії за вересень 2010 - лютий 2011 з 3-3,3 млн. т вироблених обсягів. За словами Тамари Левченко, у порівнянні з вереснем 2009 - лютим 2010 експорт олії зріс на 13%. Минулого року Україна зайняла лідируючі позиції на світовому ринку цього продукту, поставивши 54% споживаних обсягів.
Економіка фермера
Робити прогнози в такий ранній час - розпал посівної - справа невдячна. Варто згадати, як навесні 2010 р. Мінагрополітики зробило припущення, що врожай зернових-2010 складе 45 млн. т. Ближче до збору ця цифра вже перетворилася на 43-44, а в період збирання і зовсім знизилася до 42 млн. т. У вересні, що називається після "усушки" і "утруски", залишилося 39 млн. т. Поки немає підстав стверджувати, що аналітика щодо прогнозу врожаю не повторить сценарій минулого року. Але, абсолютно спокійно і безпомилково можна аналізувати витрати на посівну цього року. Той же Мінагропрод повідомив, що аграріям ця посівна обійдеться на 10 млрд. грн. більше від минулорічної - у 35 млрд. грн.
Відповідно - зростуть і середньоарифметичні витрати сільгоспвиробників на тонну врожаю. У компанії BG Capital вважають, що зростання складе в порівнянні з торішніми показниками 30%. "Якщо в 2010 р. собівартість тонни вирощеної пшениці без урахування адмінвитрат і зарплати працівникам становила 980 грн., то вже цього року вона складе не менше 1200-1250 грн. Собівартість кожної вирощеної тонни насіння соняшнику становитиме 1700 грн.", - говорить аналітик BG Capital Дмитро Ушенко.
У президента Асоціації фермерів і приватних землевласників - інша математика. "Минулого року в середньому собівартість зерна у фермерських господарствах становила 1100 грн. за тонну. У цьому сезоні вона складе 1500-1600 грн., а з усіма витратами - зарплатою, ремонтом техніки - і всі 2000 грн.", - припускає він. Тому фермери дуже сподіваються на зростання цін на зерно.
У минулому сезоні рентабельність пшениці, за оцінками Дмитра Ушенка, не перевищувала 15% на тонні. Завдяки тому, що пшениця і кукурудза мали приблизно однакові витрати на вирощування, а ціни на кукурудзу навіть перевищували пшеничні прайси, культура забезпечувала своїм виробникам маржу на рівні 25%. Безумовним фаворитом у сільгоспвиробників були насіння соняшнику. Ця культура мала рентабельність на рівні 45% і навряд чи буде нижче в 2011-2012 рр., вважає Ушенко. "У цьому сезоні бушель пшениці не опуститься нижче позначки $7,5-7,6, а кукурудзи - 7,3. Це дозволяє говорити про те, що аграрії можуть розраховувати на прибуткову діяльність як мінімум на рівні минулого сезону", - вважає аналітик.
Елементарний підрахунок дозволяє припустити, що в середньому за 22 млн. т зерна України виручить не менше $7 млрд. Понад $1 млрд. складе чистий прибуток від продажу врожаю зерна, якщо погода підтвердить прогнози. У сезоні, що минає, дохід від експорту зерна в Україну не перевищив $2,5 млрд. В Українській зерновій асоціації вважають, що втрати через введення квот перевищили $4 млрд.
Як вплине на доходи сільгоспвиробників державна політика з регулювання ринку цього року, залишається головною інтригою зернового бізнесу. Очевидно і те, що за підсумками 2010 р. АПК поступиться в рейтингу експортерів своїм третім місцем іншій галузі. Чи вдасться виправити цю ситуацію в 2011 році - велике питання
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас