Кредитним спілкам дали відстрочку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитним спілкам дали відстрочку

Казна та Політика
557
Держфінпослуг не змогла отримати підтримку Держкомпідприємництва, який реорганізується зараз, і який відмовився схвалити підвищення в десятки разів вартості ліцензій для кредитних спілок. Плата за видачу ліцензій буде піднята в 50 раз тільки в тому випадку, якщо Держфінпослуг надасть держкомітету детальні розрахунки обґрунтованості такого подорожчання її послуг.
Держкомпідприємництва відмовився погодити проект розпорядження Держфінпослуг, яким відомство Василя Волги планувало встановити єдиний розмір плати за видачу ліцензій учасникам фінансового ринку - 12,5 тис. грн. Введення такої ставки означає зниження плати за видачу ліцензії тільки для адміністраторів недержавних пенсійних фондів (НПФ), які зараз платять 30 тис. грн.
Істотне підвищення плати чекає кредитні спілки (КС). За чинних нормативів за отримання ліцензії на залучення депозитів за один рік з КС стягується 200 грн, на видачу кредитів - 400 грн; з об'єднаних кредитних спілок - 1 тис. грн і 2 тис. грн відповідно. Можливість надавати фінансові послуги і видавати позики для фінансових компаній обійдеться дорожче на 2,5 тис. грн. Ліцензування ломбардів подорожчає з 400 грн до 12,5 тис. грн. Але від плати в розмірі 1 тис. грн на рік звільнять тимчасових адміністраторів фінансових установ.
Зміни також мають торкнутися плати за переоформлення ліцензій та видачу їх дублікатів. Зараз КС при використанні цих послуг повинні сплатити 100 грн у відношенні ліцензії на залучення коштів і 200 грн - на їх видачу. Для об'єднаного КС суми складають 500 грн і 1 тис. грн відповідно. Адміністратори НПФ і фінансові компанії платять по 2 тис. грн, а ломбарди - 200 грн. Всі вони будуть зобов'язані платити по 1,5 тис. грн.
За даними Держфінпослуг, на 30 вересня 2010 діяло 679 кредитних спілок, 212 фінансових компаній, 416 ломбардів, 43 адміністратора пенсійних фондів.
У Держкомпідприємництві відмову в узгодженні підвищення вартості ліцензій пояснюють відсутністю розрахунків та економічного обґрунтування саме таких сум - 12,5 тис. грн і 1,5 тис. грн. Згідно з пояснювальною запискою до проекту, тарифи для КС не переглядалися з 2004 року, коли вони були затверджені Держфінпослуг розпорядженням №188. "За 6 років дії розпорядження неодноразово зростали видатки із загального фонду держбюджету, мінімальна заробітна плата, відрахування за користування зв'язком та інші платежі", - аргументували важливість ухвалення документа в Держфінпослуг. У 2007 році розпорядження №188 було скореговано в частині зміни вартості ліцензування ломбардів і фінансових компаній.
Держкомпідприємництва також визнав порушенням той факт, що комісія не розмежувала розміри плати за термінові ліцензії (видаються на 3 роки) і безстрокові. Мобільний телефон Василя Волги вчора був відключений, а в прес-службі Держфінпослуг пообіцяли надати коментарі в п'ятницю.
Учасники ринку негативно ставляться до підвищення вартості ліцензій. На думку президента Всеукраїнської асоціації кредитних спілок Вікторія Волковська, високі тарифи могли б стати прийнятними лише для спілок, які претендують на безстрокове ліцензію. При реєстрації до КС і так висуваються досить високі вимоги, а підвищення ціни може не дозволити новим спілкам вийти на ринок, стверджує голова виконавчого комітету Донецької обласної асоціації КС Микола Тищенко: "У 1990-х спілки починали роботу, маючи всього 3 грн, а зараз треба 100 тис. грн. Робиться все, щоб не допустити на ринок нові союзи і знищити чинні".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас