Режим регулювання в ядерній енергетиці повинен бути національним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Режим регулювання в ядерній енергетиці повинен бути національним

Енергетика
127
Режим регулювання в ядерній енергетиці повинен бути національним.
Таку думку висловила голова Державної інспекції ядерного регулювання України Олена Миколайчук.
Коментуючи інформацію про те, що МАГАТЕ втрачає свій авторитет або намагається стати наддержавною структурою, Миколайчук підкреслила, що "МАГАТЕ - міжнародна організація. І як будь-яка організація такого рівня - досить бюрократична. І вона виконує три головні завдання. Перше - просування атомної енергетики. Друге завдання - нерозповсюдження ядерних технологій для інших, окрім мирних енергетичних, цілей. Третє - безпека. Але основна увага приділяється нерозповсюдженню, що цілком зрозуміло".
На думку глави Держатомрегулювання, "наївно очікувати на більшу ефективність від наддержавної структури". "Режим регулювання повинен бути національним. Тому що власний народ запитає набагато жорсткіше, ніж міжнародний бюрократ", - додала вона.
"Ідея, яка була закладена в Конвенції ядерної безпеки, на мій погляд, має більший потенціал. Це - тиск рівних (peerpressure). Інша справа, що з часом про неї багато хто забуває. Адже якщо ми "peer"- то це означає "peerpressure". На жаль, останніми роками складалося стійке відчуття, що не всі вважають себе рівними. А коли хтось вважає себе великим, то виходить зарозумілість і самозаспокоєність, та й інших це демотивує. Ось тільки за зарозумілість і самозаспокоєність рано чи пізно доводиться розплачуватися. По суті, всі великі аварії на атомних станціях відбулися в країнах-лідерах. "ТрімайлАйленд" - в США, Чорнобиль - в СРСР, "Фукусіма" - в Японії", - зазначила Миколайчук.
Іншим прикладом не до кінця використаного механізму вона вважає місії МАГАТЕ.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас