Податківці розкопують "податкові ями" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податківці розкопують "податкові ями"

Казна та Політика
3475
Податкова міліція погрожує у 2011 році виконати свої функції, а саме: активізувати боротьбу з "податковими ямами" та відшкодуванням фіктивного ПДВ, ліквідувати конвертаційні центри. В результаті Державна податкова служба розраховує збільшити надходження до бюджету мінімум на 11 млрд грн. Експерти вважають, що ускладнення умов ведення бізнесу та жорсткий адміністративний тиск податківців, навпаки, спонукають підприємства йти в тінь.
Вчора перший заступник голови Державної податкової служби (ДПС)-начальник податкової міліції Андрій Головач заявив, що розроблена концепція діяльності його підрозділу. В 2011 році податкова міліція концентруватиметься на роботі з п'яти ключових напрямків, в яких зафіксовані найбільш значні бюджетні втрати. По-перше, податківці обіцяють "адекватно" реагувати на спроби незаконного формування ПДВ через "податкові ями" для його бюджетного відшкодування. По-друге, посилено перевірятися будуть ті підприємства, які скористаються послугами конвертаційних центрів.
"Ми створимо умови, за яких конвертація коштів стане економічно невигідною. Будемо перевіряти вигодонабувачів, тобто реальний бізнес", - зазначив глава ДПС Віталій Захарченко. За словами пана Головача, у I кварталі 2011 року було ліквідовано 40 конвертаційних центрів, послугами яких скористалися 2 тис. суб'єктів госпдіяльності. "Якщо раніше знаходили конверт, вилучали гроші і чекали на рішення суду, то зараз проводять перевірку контрагентів. Бізнес повинен знати, що за ухилення доведеться нести відповідальність", - сказало джерело в ДПС.
Інші три напрями діяльності податкової міліції: контроль за незаконним виробництвом та обігом підакцизних товарів, виявлення фактів незаконного збільшення вартості товарів і послуг при проведенні тендерних процедур; виявлення ухилення від сплати податків за допомогою принципу прискореного банкрутства. В останній схемі, за словами Андрія Головача, задіяні адвокатські фірми, арбітражні керівники та судді господарських судів. Чиновник вважає, що додатково держбюджет отримає не менше коштів, ніж минулого року, - 11 млрд грн, з яких 7 млрд грн - внаслідок запобігання фіктивних заявок на повернення ПДВ.
Один з екс-керівників податкової міліції розповів, що нічого нового для боротьби з тіньовою економікою керівництво ДПС не вигадало, а конвертаційні центри повністю ліквідувати неможливо - їх використовують у всьому світі. "Це утопія. Навіть при введенні електронних розрахунків готівкою засобами все одно будуть користуватися, тому що є види діяльності, які не використовують банківські рахунки. Наприклад, торгівля наркотиками", - зазначив співрозмовник.
На думку експертів, за нинішньої складності ведення бізнесу, адміністративний тиск з боку контрольних органів і високого податкового навантаження на підприємство продовжать ризикувати і використовувати тіньові схеми для ухилення від сплати податків. "Якби всі стали платити податки по-білому, економіки б не стало, тому конверти - це реакція економічного організму на ситуацію, що склалася", - вважає старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський.
Аналітики сумніваються в щирості намірів податківців, оскільки списки підприємств, які системно ухиляються від сплати, з роками майже не змінюються. "Це наслідок зрощування бізнесу і влади. Потрібно не посилювати контроль і називати злочинцями, а відійти від пресингу і забезпечити умови для нормальної сплати податків. Тим більше, що є приклади вдалих реформ у Грузії та Естонії", - говорить директор українського бюро Міжнародного комітету захисту прав платників податків Ірина Кемпл.
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас