Чому Янукович з Азаровим радіють зростанню товарообороту з Росією? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому Янукович з Азаровим радіють зростанню товарообороту з Росією?

Казна та Політика
1470
Президент Янукович, прем'єр-міністр Азаров та інші представники нинішньої влади вже неодноразово з задоволенням висловлювалися про швидке зростання такого показника, як товарооборот, що спостерігається останнім часом - зокрема, в 2010 році. І про зростання товарообороту України з усіма державами-партнерами у цілому, і про збільшення товарообороту з окремими країнами.
А оскільки нещодавно в Україну приїжджав глава уряду Росії, то і Янукович, і Азаров заговорили про істотне зростання товарообороту саме між двома нашими країнами. Виставляючи це як велике благо для обох держав, включаючи, природно, Україну.
"За минулий рік наші країни продемонстрували досить високі темпи розвитку взаємної торгівлі. За 2010 рік її обсяг збільшився в 1,6 рази і склав майже 42 млрд. доларів, що перевищує докризовий 2008 рік", - відзначив, наприклад, Азаров під час зустрічі з Путіним.
Проте українські керівники дуже сильно помиляються, якщо розповідають про якусь вигоду для України від зростання її товарообороту з Росією через незнання. Або дезінформують громадськість свідомо, якщо їм відомий реальний стан справ у цій сфері.
По-перше, чи то збільшення, чи то зменшення обсягів торгівлі в доларовому обчисленні ще не обов'язково означає зростання або падіння експортних та імпортних поставок в натуральних показниках.
Приміром, найбільшої шкоди в 2009 році українському експорту в грошовому вимірі завдало більш ніж дворазове зниження світових цін на сталь у порівнянні з піковими значеннями 2008 року. У той же час, величина сумарного імпорту товарів в Україну у цей період дуже знизилася внаслідок ще більш сильного обвалу світових цін на нафту.
А в 2010 році, навпаки, нафта подорожчала, що погано для України. Зате значно підвищилися світові ціни на чорні метали, що забезпечило відповідний приріст ВВП, додатковий приплив іноземної валюти та збільшення надходжень до бюджету. При цьому уряди України не мали ні найменшого стосунку в цій частині ні до падіння показників зовнішньої торгівлі в 2009 році, ні до їх зростання у 2010 році - просто зовнішня кон'юнктура в одному випадку благоволила українським експортерам, а в іншому - навпаки.
По-друге, обсяг товарообороту є підсумовуванням показників експорту та імпорту. Тому можуть бути такі ситуації, коли величина товарообороту зростає виключно чи переважно за рахунок збільшення імпорту, а така тенденція не є сприятливою для економіки - це, навпаки, дуже погано для країни.
Саме такий випадок має місце у торгівлі України з Росією. Товарооборот останнім часом зростає між двома країнами, але українській економіці від цього стає тільки гірше.
Прем'єр-міністр Азаров порівнює показники товарообороту між Україною і Росією за 2008 і 2010 роки. Давайте-но, пильно вдивимося, за рахунок чого сталося зростання товарообороту за вказаний період часу!
Спочатку поглянемо на експорт-імпорт послуг. У 2008 році, за даними Держкомстату, експорт послуг України для Росії склав 3,8 млрд. дол., імпорт - 0,9 млрд. дол., позитивне сальдо - 2,9 млрд. дол. А в 2010 році експорт - 5, 1 млрд. дол., імпорт - 0,8 млрд. дол., плюсове сальдо - 4,3 млрд. дол.
Звичайно, для української економіки - це благополучні як самі показники, так і їх динаміка. Та потрібно врахувати, що найбільшою складовою експорту послуг України є послуги трубопровідного транспорту - це прокачування російських газу і нафти територією України в Європу. І якщо тариф за прокачування, наприклад, газу зростав у 2009 і 2010 роках, що і забезпечило в істотній мірі збільшення експорту і товарообороту, то це не означало зростання обсягів прокачування газу в натуральних показниках - в кубометрах.
Ситуація ж з експортом-імпортом товарів для вітчизняної економіки виглядає не просто гірше, ніж з послугами, а дуже й дуже погано. У 2008 році з України експортувалося в Росію товарів на 15, 7 млрд. дол., імпортувалося - на 19,4 млрд. дол., негативне сальдо - 3,7 млрд. дол. А в 2010 році експорт склав 13,4 млрд. дол., імпорт - 22,2, негативне сальдо - 8,8 млрд. дол.
Сумарний результат торгівлі для України теж досить незадовільний. У 2008 році експорт товарів і послуг до Росії становив 19,5 млрд. дол., імпорт з Росії - 20,3 млрд. дол., товарооборот - 39,8 млрд. дол., негативне сальдо торгівлі - 0,8 млрд. дол. . А в 2010 році експорт товарів і послуг - 18,5 млрд. дол., імпорт - 23,0 млрд. дол., товарооборот - 41,5 млрд. дол., мінусове сальдо - 4,5 млрд. дол.
Як бачимо, товарооборот між Україною і Росією в 2010 році дійсно не тільки наздогнав, але навіть трохи перегнав показник 2008 року - на 1,7 млрд. дол., або на 4,3%. Проте обсяг українського експорту скоротився на 1,0 млрд. дол., а негативне торговельне сальдо збільшилося - на 3,7 млрд. дол., або в 5,6 рази.
Між іншим, така динаміка показників зовнішньої торгівлі між Україною і Росією дає зниження ВВП України і зростання ВВП Росії, оскільки при розрахунку ВВП, зокрема, за методом кінцевого використання експорт товарів і послуг просто додається до ВВП, а імпорт товарів і послуг - віднімається.
Крім того, Азаров у вищенаведеному висловлюванні повідомив про зростання товарообороту в 1,6 рази в 2010 році відносно 2009 року, але "чомусь" не уточнив, що імпорт зростав випереджаючими темпами - зокрема, експорт товарів з Україною до Росії збільшився на 58,1%, а імпорт з Росії в Україну - на 67,7%. Мало того, що товарний імпорт і так перевищував експорт в 1,7 рази, так він ще й зростав майже на 10 відсоткових пунктів швидше. Це дуже неприємна тенденція, яка, крім іншого, становить загрозу для стабільності гривні.
А в січні-лютому 2011 року даний негатив лише посилився. Експорт товарів з України в Росію збільшився відносно відповідного періоду минулого року на 62,7%, зате імпорт з Росії зріс набагато сильніше - на 87,9%. Різниця в темпах зростання - понад 25 відсоткових пунктів.
Уявіть, наприклад, подружню пару... В одному місяця вони сумарно заробили, скажімо, 5 тис. грн., а в наступному - 6 тис. грн. Але в першому місяці зарплата чоловіка дорівнювала 3 тис. грн., а дружини - 2 тис. грн. У другому ж місяці зарплата чоловіка підвищилася до 5 тис. грн., але заробіток дружини впав до 1 тис. грн. Приблизно така ж картина спостерігається зараз у торгівлі між Росією і Україною, тільки дві ці країни не є єдиною сім'єю і мають окремі бюджети...
Тому зрозуміло, чому Путін з неприхованим задоволенням говорить про зростання товарообороту між Україною і Росією - він напевно знає, з чого складається цей показник і яка динаміка по ньому очікується надалі. Але хто-небудь може пояснити, чому тут радіють Азаров з Януковичем?..
Олександр Безкоровайний
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас