Мінфін звужує горизонти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін звужує горизонти

Казна та Політика
262
У вівторок Мінфін провів черговий аукціон з розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП). За його результатами, до державного бюджету було залучено 740 млн. грн. Таким чином, обсяг продажів у порівнянні з попередніми аукціонами зріс майже в 3,2 рази. Найбільшим попитом користувалися трирічні ОВДП (363,13 млн. грн.) та 11-місячні папери (280 млн. грн.).
У той же час ставки розміщення ОВДП були знижені. На останньому аукціоні ставка 6-місячних облігацій склала 6,5% річних, 11-місячних - 7,95%, трирічних - 10,45% річних. При цьому Мінфін задовольняв тільки мінімальні заявки по кожній із серій. Для порівняння, два тижні тому на подібних аукціонах ставки річних ОВДП становили 8,45% річних, трирічних - 10,75% річних. Облігації з погашенням через шість місяців останній раз розміщувалися чотири тижні тому під 6,7% річних. Аукціон з розміщення довгострокових облігацій, щ амортизуються, не відбувся, оскільки Мінфін відмовився продавати їх за ставкою 12,25% річних.
Експерти очікують подальшого зниження ставок у короткостроковій перспективі. Адже на даний момент держава не відчуває гострої потреби в коштах з внутрішнього ринку запозичень. "За нашими оцінками, на кінець березня на валютних і гривневих рахунках уряду було майже 30 млрд. грн., Чого достатньо для фінансування майбутніх виплат за внутрішніми та зовнішніми боргами і дефіциту бюджету як мінімум до кінця першого півріччя", - вважає головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан. Тому, додає вона, Мінфін продовжить знижувати ставки на найближчих аукціонах. Але глобального зниження фінансисти наразі не очікують.
Як відзначає начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку Україна" Олександр Печеріцин, з одного боку, отримання коштів від приватизації "Укртелекому" підвищує короткострокову ліквідність бюджету і різко знижує імовірність підвищення ставки на найближчих аукціонах. З іншого боку - буде стримувати падіння ставок необхідність погашення протягом найближчого місяця раніше випущених облігацій на майже 5 млрд. грн. Розворот тенденції вірогідний вже у другому півріччі. Потреба уряду в ресурсах зросте, в той час як банки в зв'язку з активізацією кредитування стримають свій апетит на держпапери. "У короткостроковому періоді можна чекати на подальше незначне зниження ставок при розміщенні державних облігацій. У більш довгостроковому періоді відсоткові ставки повинні зміцнитися", - підтверджує аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Лозовий. Крім зростання корпоративного та роздрібного кредитування вплинути на зростання відсоткових ставок ОВДП може також і прискорення інфляції.
Однак поки процеси кредитування ще не активізувалися до такої міри, щоб попит на ОВДП суттєво впав. Іншого відповідного інструменту вкладень банкіри не знаходять, а поєднання ризик/прибутковість держпаперів їх поки цілком влаштовує. Випуски корпоративних облігацій поки нечисленні і все ще нагадують про масові дефолти в кризу. У той же час банки досить обережно відволікають вільні ресурси і на кредитування. "Банки мають надлишок тільки коротких ресурсів, довгої гривні, як і раніше, мало, а кредитувати потрібно на більш тривалий термін, а це означає взяти на себе ризики", - пояснює Марія Репко, аналітик боргових ринків ІК "Трійка Діалог Україна". Тому, робить висновок експерт, ОВДП залишається найбільш природним інструментом для їх вкладень.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас