Чи зможуть кредити в російських рублях відродити український ринок іпотечного кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи зможуть кредити в російських рублях відродити український ринок іпотечного кредитування

Валюта
2621
Ціна питання
На поточний момент російський банківський сектор має велику рублеву ліквідність і йому дуже цікаво частину цієї ліквідності витратити на кредитування в Україні. Це дозволило б йому отримати більше преференцій від української економіки. У той же час і український ринок кредитування зацікавлений в цих грошах, перш за все, ринок іпотечного кредитування.
На сьогодні цей сегмент ринку перебуває в стадії стагнації. "Старі" іпотечні кредити потроху населення погашає, а отримувати нові або не може, або не хоче. І насамперед це пов'язано зі ставками по іпотечних кредитах. На поточний момент ставки по іпотечних кредитах становлять від 18 до 26% у гривні. Це дорого для позичальників. Тому є ідея, що за рахунок рублевих іпотечних кредитів, ставки по яких будуть нижчими, ніж по гривневих кредитах, відродити ринок іпотечного кредитування населення. У даній ситуації затребувана ідея на ринку. Хоча криза і налякала населення, але житлова проблема від цього не зникла, і якщо буде можливість брати нормальні іпотечні кредити для населення, то кількість бажаючих зросте.
Почім можуть бути рублеві іпотечні кредити
На поточний момент Сбербанк Росії пропонує рублеві іпотечні кредити. Але такі кредити можуть видавати й інші українські банки з російським капіталом та українські банки. У будь-якому випадку, вже вісім банків активно залучають депозити в російських рублях.
Сбербанк Росії пропонує іпотечні кредити в рублях за ставками на 3,5 в.п. нижчі, ніж він видає по гривневих іпотечних кредитах. Отримати іпотечний кредит можна на термін до 20 років, з первинним внеском від 40%, по ставки від 14,5% річних. Є, правда, ще й іпотечні кредити з плаваючою ставкою, по них може бути ставка від 13,5%. Швидше за все, реальна ставка для позичальника "з вулиці" з урахуванням всіх комісій і "приставки - від" буде на рівні 15-18% у російських рублях. У самій Росії ставки по іпотечних кредитах в рублях перебувають в діапазоні 9-16% річних.
Більш висока ставка по іпотечному кредитуванню в рублях пов'язана з ризиком інвестування в Україну, і багато в чому з вимогою українського законодавства формувати дуже високі резерви, що здорожує вартість грошей. Якщо зняти в Україні заборони на валютне кредитування, то й на українському ринку можна буде брати кредити в рублях за ставками як у Росії.
З урахуванням специфіки українського ринку, ставка за іпотечними кредитами в рублях на рівні 10-12% зробила б ці кредити хітом ринку іпотечного кредитування. За умови, що перший внесок зменшиться до 10-15%.
Де більше ризику - кредит у доларах чи рублях?
Будь-який кредит, виданий не в українській гривні, а іншій валюті, має валютні ризики. Якщо так статися, що гривня почне девальвувати відносно долара, а така ймовірність існує завжди, то гривня буде знецінюватися і відносно російського рубля. За умови, що російський рубль не буде знецінюватися відносно долара США.
Може бути ситуація, аналогічна з 2008-2009 роками, коли і гривня і російський рубль девальвували відносно долара США. Але при цьому темпи девальвації були різні. Тому гривня теж знецінювалася відносно російського рубля, але менше, ніж до долара США за час кризи. Якщо порівняти офіційні курси долара США та російського рубля відносно гривні за період 8 квітня 2008 і 8 квітня 2011 року, то гривня відносно долара девальвувала на 57,7%, а відносно російського рубля - на 33,7%. Іншими словами - доларові кредити подорожчали на 57,7%, а рублеві подорожчали б на 33,7%, на відміну від гривневих кредитів, які у своїй вартості залишилися б на колишньому рівні.
Але, крім девальвації, російський рубль може і ревальвувати відносно долара США. На відміну від України, Росія має великий приплив нафтодоларів, які певною мірою впливають на зміцнення російського рубля. У цьому випадки, навіть при стабільному курсі долар/гривня, гривня відносно російського рубля буде знецінюватися. Так наприклад, в кінці 2010 року коли курс долар/гривня був відносно стабільний - гривня знецінилася відносно російського рубля на 21,6%. Хоча після цього маятник гойднувся в інший бік і вже гривня зміцнилася відносно рубля на 18%.
Як би цинічно це не звучало, але якщо і брати довгострокові іпотечні кредити в рублях, то тоді потрібно просто таки мріяти про "російський дефолт" кінця 90-х років. Тоді російський рубль знецінився відносно долара США в п'ять разів, а українська гривня тільки в два рази. При повторенні такої ситуації, всі власники рублевих іпотечних кредитів істотно виграють. Їхні кредити знеціняться в рази. Хоча дефолти завжди важко переживати і Україні, і Росії.
Рублеві іпотечні кредити цікаві для українського ринку, хоча, як і всі кредити, мають і свої плюси, і мінуси.
Олександр Охріменко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас