Російські мільярди пройшли через індійське прання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські мільярди пройшли через індійське прання

Кримінал
554
Індійський бізнесмен Хасан Алі Хан, якого звинувачують у несплаті близько 10 млрд доларів податків, підозрюється в "прокручуванні" 3 млрд доларів якогось росіянина. Індійські ЗМІ говорять про зв'язки Хана з мільярдером і сенатором Сулейманом Керімовим.
Індійський бізнесмен Хасан Алі Хан, обвинувачений в укритті за кордоном нелегальних доходів і в ухиленні від сплати податків у розмірі близько 10 млрд доларів, направляв незадекларовані гроші іноземців. Індійські управління по боротьбі з економічними порушеннями отримало такі дані під час розслідування справи, в рамках якої Хан і його помічник Кашінат Тапуріа підозрюються у відмиванні грошей. Про це повідомляє індійська газета Hindustan Times.
"Управління по боротьбі з економічними порушеннями отримало дані, що Хан направив (англ. divert) 3 млрд доларів російського магната і отримав за це комісію в 10 млн доларів, що зараз перевіряється, сказав офіційний представник управління", - пише газета. Ім'я "російського магната", а також час здійснення угоди газета не розкриває.
Слідчий заявив виданню, що Хасан Алі Хан визнав домовленість між своїм помічником і російським бізнесменом, проте угода, за його словами, так і не відбулася. Помічник Хана взагалі заперечує подібні домовленості. "Їх різні свідчення говорять про те, що вони намагаються приховати деталі операції", - заявив газеті Hindustan Times представник управління по боротьбі з економічними порушеннями в Індії.
Індійські слідчі звернулися до російських колег за отриманням більш детальної інформації щодо угоди і запросили дані по банківських транзакціях Хана і його російського партнера, повідомляє Hindustan Times.
Між тим, інша індійська газета, Economic Times, повідомляє більш розгорнуті дані: "Хасан Алі Хан... процвітав, завдяки широкій і розгалуженій міжнародній мережі. Крім близьких зв'язків з торговцем зброєю з Саудівської Аравії Аднаном Кхашоггі, виявлено, що Хан мав тісні зв'язки з Сулейманом Керімовим, російським олігархом..."
"Стверджується, що [Хасан Алі] Хан, фактично, перевів 3 млрд доларів від імені Керімова", - пише газета Economic Times.
Новинне бюро журналу India Today також повідомляє про наявність інформації, яка може говорити про зв'язок Хана з Керімовим. Згідно з даними видання, "Кашінат Тапурія, помічник Хасана Алі Хана, і Керімов зустрічалися на борту російського приватного літака в 1990-ті роки у Цюріху", звідки "разом потім були доставлені до Лондона".
"Є підозри, що зустріч проходила у зв'язку з операцією з продажу зброї. Доказ було виявлено в ході обшуків в будинках Хана і Тапурії", - пише видання.
Раніше, на початку 2011 року, журнал India Today повідомляв, що Хасан Алі Хан управляв грошима торговця зброєю з Саудівської Аравії Аднана Кхашоггі.
Коментаря Сулеймана Керімова BFM.ru поки отримати не вдалося.
Керімов займає сьоме місце серед найбагатших людей Росії з капіталом 16,9 млрд доларів, або 515,1 млрд рублів, відповідно до рейтингу журналу "Фінанс"-2011. За даними Forbes, Керімов володіє сто вісімнадцятим за величиною станом у світі, яке оцінюється в 7,9 млрд доларів. Керімов є членом Ради Федерації і власником Nafta Moskva.
"Інвестор в проблемні компанії, він продав майже всі свої активи Росії, в тому числі акції "Газпрому", державного Сбербанку і великого підмосковного девелопера до початку кризи 2008 року в Росії, - повідомляє про Керімова Forbes. - Ці гроші дозволили йому залагодити свої борги, а також придбати частки в кількох європейських банках, включаючи Королівський Банк Шотландії і Fortis, а також великого російського золотошукача "Полюс Золото". У числі останніх угод Керімова - покупка спільно з Олександром Несісом (основний власник і голова групи компаній "ІСТ ", займається управлінням інвестиціями в галузі фінансів і промислового девелопменту) і Філаретом Гальчевим (найбільший акціонер і голова ради директорів "Євроцемент груп") частки Дмитра Риболовлєва в "Уралкалії", найбільшому виробнику калійних добрив в Росії.
Прецеденти розслідування зв'язків високопоставлених заможних росіян із зарубіжними партнерами, які перебувають під слідством, поки невідомі. "Цілком можливо, що десь у матеріалах кримінальних справ і є подібні посилання на зв'язки з російськими олігархами. Але поки що про них невідомо, - каже BFM.ru Дмитро Ліпатов, партнер юридичної компанії "Податківець". - Проте процеси глобалізації активно впливають на кримінальне судочинство, тому подібні скандали виникають саме зараз дуже часто. Дуже скоро ми можемо чекати подібного прецеденту у зв'язку з розкруткою звинувачення менеджерів L'Oreal в зв'язках з російською мафією і ухиленням від сплати податків".
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас