Україна і РФ можуть обговорити формулу ціни на газ 19 квітня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і РФ можуть обговорити формулу ціни на газ 19 квітня

Енергетика
268
Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін пообіцяв доручити віце-прем'єру РФ Ігоря Сєчіну під час його візиту в Україну 19 квітня обговорити з урядом України питання обґрунтованості формули ціноутворення на газ для України. Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив сьогодні, відкриваючи засідання Кабміну, передає кореспондент РБК-Україна.
"Головним позитивним результатом нашої дискусії з Путіним було те, що прем'єр-міністр Росії пообіцяв доручити своєму заступнику Сєчіну під час його візиту в Україну 19 квітня обговорити з урядом України питання обґрунтованості всієї формули ціноутворення на газ для України. Тому доручаю першому віце-прем'єру (Андрію) Клюєву, міністру енергетики (Юрію) Бойку в переговорах із заступником керівника російського уряду використовувати всі аргументи, інформацію і аналіз, які у нас є щодо логічних умов угод про постачання газу з Росії і країн Європейського Союзу", - сказав Азаров.
Раніше Азаров доручив Клюєву і Бойку запропонувати додаткові аргументи для перегляду формули формування ціни на російський газ.
Нагадаємо, 14 березня ц.р. міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що, згідно з формулою, ціна на російський газ для України в IV кварталі 2011 р. складе 347 дол./тис. куб. м.
Раніше, 10 березня заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Володимир Макуха заявив, що середньорічна ціна на російський газ для України може перевищити 300 дол. за 1 тис. куб. м.
У свою чергу, голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін повідомляв, що ціна на російський газ на кінець 2011 р. може скласти близько 300 дол. за 1 тис. куб. м.
29 жовтня 2010 р. Азаров заявив, що прем'єр-міністр РФ Володимир Путін погодився з тим, що в газовому контракті між Україною і Росією є моменти, які можуть викликати заперечення української сторони.
Раніше Азаров заявив, що угода на поставку газу в Україну не може влаштовувати Україну. "Реалії ринку змінилися, а тому базове значення і формула визначення ціни потребують перегляду", - сказав прем'єр. Крім того, Україна в 2010 р. приєдналася до Європейської енергетичної хартії і прийняла закон про ринок газу. Таким чином, змінилося нормативне поле, зазначив глава уряду. "Через це угода, укладена попереднім урядом, зараз не відповідає чинному законодавству України. Це реалії, які не можна проігнорувати", - підкреслив Азаров, додавши, що потрібно "шукати компроміс з російськими колегами".
19 січня 2009 р. "Газпром" і "Нафтогаз України" підписали контракт на постачання газу і його транзит на період з 2009 р. по 2019 р
Раніше, 7 січня 2009 р. "Газпром" припинив постачання газу до Європи, заздалегідь звинувативши Україну в крадіжці палива.
2 жовтня 2008 прем'єри РФ і України підписали меморандум про співпрацю в газовій сфері, в якому зазначалося, що з 1 січня 2009 р. "Газпром" і "Нафтогаз України" переходять на прямі довгострокові відносини в постачаннях газу, усуваючи, таким чином, зі схеми компанію RosUkrEnergo, яка була посередником у закупівлях газу для України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас