Нюанси податкового кодексу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нюанси податкового кодексу

Казна та Політика
2142
Всупереч прогнозам песимістів, закриття бізнесу півмільйона підприємців не сталося. Завдяки появі нових ідей з фірмами-прокладками, повідомляють Коментарі.
З першого квітня в Україні набрав чинності Розділ №3 Податкового кодексу - податок на прибуток. Саме його "вихід на сцену" в уряді спочатку називали "революційним і проривним". Справа в тому, що згідно зі згаданими нормами ПК, податок вже з 1 квітня знижується на 2% - до 23%. А до 2014 року ставка взагалі буде на рівні 16%. І саме цю динаміку свого часу Микола Янович Азаров називав "встановлюємо найнижчі податки в Європі".
Проте, мільйони українських підприємців в квітневих податкових новаціях мало цікавить "революційність" податку на прибуток. Справа в тому, що з набранням чинності згаданого документа в країні введено "кастовість" бізнесу, в залежності від обраної системи оподаткування. Тобто, юридичній особі на загальній системі не дозволяється відносити на валові витрати товари, роботи і послуги, отримані від підприємця, який працює на спрощеній системі оподаткування. Появу цієї норми в Мінфіні та Податковій пояснювали необхідністю перекрити схеми мінімалізації оподаткування.
"Після запровадження цієї норми фізособи на єдиному податку почали масово переводитися в юрособи на спрощеній системі. Тому, що в цьому статусі їм не потрібно платити щомісячний податок і внесок до пенсійного фонду - а це мінімум 415 гривень. Єдине - треба щоквартально здавати "пустушки", але це можна робити і поштою (правда, є необхідність ще подавати звіт за формою "доходи фізосіб"). І сьогодні такий "перехід" є масовим. Тільки в мене за останній час 5 знайомих це зробили - закрилися не закриваючи", - розповів "Коментарям" Сергій, власник невеликого Інтернет-магазину.
Згідно з даними профспілок підприємців, заборона юрособам відносити на валові витрати співпрацю з "єдинником" призведе до того, що свій бізнес закриють 400 000 СПД. У Податковій ці цифри називають сильно перебільшеними. І кажуть, що піти з "спрощенки" змушені будуть лише 170 тисяч підприємців.
"Заборона відносити на валові витрати сильно ускладнювала роботу підприємців. У нас поки не можна говорити про якесь масове згортання бізнесу. Люди просто вичікують: закриватися чи переходити на загальну систему оподаткування. Але, думаю, вже скоро народ піде закривати свій бізнес - немає поліпшення ситуації", - спрогнозувала "Коментарям" Ольга Мотінова, голова галузевої регіональної ради підприємців з торгівлі, побутового обслуговування та ресторанного господарства в Луганській області.
Щоправда, експерти кажуть, що масового відходу з "податкової" сцени не відбудеться. Намагаючись боротися зі схемами "відмивання податків", Податковий кодекс породив нові схеми.
"Прогнози про те, що закриють свою справу 400 тисяч підприємців, не виправдалися. Бо 90% з них придумали нові схеми для виживання. В основному тепер використовують фірми-прокладки у співпраці юросіб на загальній системі оподаткування і фізосіб на спрощеній системі. Щоб не платити податок на прибуток, тепер у схемі їхньої співпраці присутня юрособа, яка теж працює на спрощеній системі. Її товари і послуги компанії можуть відносити на валові витрати. Виходить, що товари в цій схемі подорожчали десь на 7-8%" - розповіла "Коментарям" Ксенія Ляпіна, заступник голови парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва.
За словами Ляпіної, за подібною схемою поки важкувато працювати підприємцям, які займаються перевезенням людей. Проте для інших видів діяльності цей вид мінімалізації цілком підійшов. Більше того, використання "нюансів" ПК дозволяє підтримувати мир між владою та підприємцями. Мир, який сьогодні вигідний обом сторона. І обидві сторони демонструють готовність його зберігати. На прикладі обіцяної модернізації положень про спрощену систему оподаткування, "оновити" яку обіцяли давно як перші, так і другі.
Але сьогодні у владі ніхто не хоче брати за себе відповідальність за новий податковий майдан. Тим більше, коли все чіткіше видно схеми оптимізації бізнесу членів самого уряду (і наближеного до нього великого бізнесу). У той же час, бізнес-середовище, яке протестує, сьогодні розкололося на кілька таборів. Кожне зі своїм "гетьманом" і масою претензій до колишніх союзників
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас