Євро до літа в Україні буде по 12 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро до літа в Україні буде по 12 гривень

Валюта
3231
Європейська валюта в українських обмінниках почала зростання. Тільки за останні декілька тижнів готівковий курс зріс на 40-50 копійок і на продажу вже переступив межу 11,50 грн.
"Євро в Україні дорожчає через події в парі євро/долар. Крім того, мене дивувала і та ситуація, що у нас саме по євро була більша різниця між курсом міжбанку і готівковим. Тепер цей розрив ліквідований і подальший курс буде багато в чому залежати від подій на європейському ринку", - розповів "Коментарям" колишній керівник Міністерства фінансів Ігор Уманський.
Варто зазначити, що євро активно дорожчав в останні місяці на міжнародних ринках. Так, протягом останніх днів європейська валюта досягла максимальних значень більш ніж за два роки - пара євро/долар вже становить 1,4350.
"Останнім часом ми спостерігаємо зміцнення європейської валюти на міжнародному ринку. Це було викликано зростанням інфляції і, як наслідок, очікуванням інвесторів про підвищення ставки рефінансування в зоні Євро з боку ЄЦБ. Що й було зроблено - ставка підвищилася на 0,25 % і на даний час становить 1,25%. Варто зазначити, що Португалія звернулася по допомогу до ЄС і МВФ, що свідчить про проблеми суверенних боргів у периферійних країнах Європи. Подальші новини подібного характеру можуть зробити негативний вплив на європейську валюту", - розповіла "Коментарям" начальник Управління грошових і валютних ринків VAB Банку Наталя Шишацька.
Варто відзначити, що після оголошення ЄЦБ про підвищення ставки, курс євро на міжнародних ринках почав знижуватися. Однак, ця ситуація протривала недовго і вже в п'ятницю європейська валюта впритул наблизилася до 1,4 за долар. Аналітики вказують, що євро зростає на очікуваннях посилення антиінфляційної боротьби в Єврозоні. На курс чинять вплив і фінансові проблеми країн на периферії ЄС.
"Зростання курсу євро безпосередньо пов'язане з останніми подіями в Португалії. Країна знову показала свою неспроможність і попросила грошей у МВФ. Як результат, курс євро/долар вже досяг 1,43 долара і швидше за все буде брати рубіж в 1,5 долара. У цьому випадку, на готівковому ринку України євро буде коштувати 12 гривень. Це може статися вже до початку літа. А можливо, і раніше", - розповів "Коментарям" голова наглядової ради банку "Центр" Олександр Охріменко.
Правда, одними додатковими витратами на обмінних операціях незручності українців у цій ситуації не закінчаться. Можна припустити, що вже в найближчі тижні продавці спробують змінити цінники на імпортованій з Європи продукції. У першу чергу, мова йде про побутову та комп'ютерну техніку.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас