АУБ застерігає від покладання на банки невластивих контрольних функцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ застерігає від покладання на банки невластивих контрольних функцій

Казна та Політика
718
"На банки, які надають клієнтові послуги на договірних засадах, покладено виконання контрольних функцій, які вони не повинні здійснювати, оскільки це є функціями відповідних державних органів", - наголошується в листі АУБ.
Зокрема, відповідно до вимог ст. 69 Податкового кодексу України, банки зобов'язані надсилати органам державної податкової служби повідомлення про відкриття або закриття рахунків юридичним особам та самозайнятим фізичним особам. У разі порушення цієї вимоги, відповідно до Кодексу, щодо банків передбачено суттєві штрафні санкції.
В АУБ вважають, що покладання на банки контрольних функцій суперечить базовим принципам діяльності банків і не входить до їх компетенції.
Крім цього, в листі ДПАУ зазначається, що інформацію про держреєстрацію фізичних осіб-підприємців, а також про реєстрацію (привласнення кваліфікації) приватних нотаріусів, адвокатів і судових експертів банки можуть отримувати через відповідні інтернет-ресурси. Однак, перевіривши можливість отримання інформації з відповідних веб-сайтів, АУБ виявила, що відкритими і загальнодоступними є інформація лише на сайті "Реєстр адвокатів України". Інформація про реєстрацію приватних нотаріусів та судових експертів на зазначених ДПА сайтах відсутня і може бути отримана тільки за окремими запитами.
"Отримання інформації про статус фізособи іншим способом для банку є неможливим, оскільки витримки та довідки з Єдиного держреєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців на паперовому носії - є платними", - говориться в повідомленні Асоціації.
Таким чином, відзначають в АУБ, банки з незалежних від них причин позбавлені можливості виконувати покладені на них вимоги, тоді коли Податковим кодексом передбачено за це штрафні санкції.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас