Бойко переконує Росію, що ГТС вигідніша, ніж будь-який газопровід в обхід України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко переконує Росію, що ГТС вигідніша, ніж будь-який газопровід в обхід України

Енергетика
317
Український маршрут транзиту газу більш вигідний Росії, ніж будівництво будь-якого альтернативного газопроводу в обхід території України. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко в інтерв'ю газеті "День", повідомила прес-служба відомства.
Бойко вважає, що українська газотранспортна система після модернізації зможе транзитувати вдвічі більше російського газу до країн Євросоюзу, ніж перекачується на сьогоднішній день.
"Українська ГТС є однією з найбільших в світі й може перекачувати навіть за незначних вкладень у модернізацію до 200 мільярдів кубометрів газу на рік. Але Україна поки що щорічно прокачує тільки 100 млрд кубометрів російського газу - це 80% від загального обсягу його поставок до ЄС", - підкреслив міністр.
Він додав, що за умови спорудження обхідних газопроводів, РФ повинна надати довгострокові гарантії обсягів транзиту газу через українську територію.
"Ми хотіли б отримати чіткі довгострокові гарантії обсягів транзиту російського газу по території України з урахуванням будівництва обхідних маршрутів. Оскільки сьогоднішня невизначеність не дає Україні можливості сконцентрувати ресурси і планувати свою діяльність", - підкреслив Бойко.
Він звернув увагу на те, що залишається незрозумілою позиція країн Євросоюзу, які підтримують обидва проекти обхідних газопроводів "Набукко" і прямого конкурента української ГТС - "Південного потоку".
"Насправді це аналогічні проекти, що входять в один і той самий ринок Європи. І нам незрозуміло, чому наші європейські партнери підтримують обидва проекти, в усякому разі, на рівні країн, що представляють Євросоюз", - підкреслив Бойко, додавши, що українська сторона в цьому питанні не стоїть осторонь і використовує відповідні важелі в переговорах з Росією та ЄС для відстоювання власних інтересів.
"Південний потік - це спільний проект Росії та Європи. І ми не можемо спокійно стояти осторонь і спостерігати за подіями, як це робило, на жаль, попереднє керівництво країни. Коли починалася реалізація обхідних проектів - вони спокійно на це дивилися. І "догледіли" до того, що ці проекти активно втілюються в життя. Повторюю, у нас є відповідні важелі для проведення переговорів і з Європейським Союзом, і з Росією. І ми використовуємо їх повною мірою", - зазначив Бойко.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас