Ісландія поверне борги Великобританії та Голландії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ісландія поверне борги Великобританії та Голландії

Казна та Політика
156
Ісландія покриє заборгованість перед Великобританією та Нідерландами. Про це 12 квітня, як передає BBC News, заявив президент Ісландії Олафур Рагнар Грімсон в інтерв'ю британському радіо.
У 2008 році протягом тижня 3 найбільші банки Ісландії, на які припадало до 80 відсотків фінансового сектора країни, оголосили про нездатність виконувати свої зобов'язання. Один з трьох банків - Landsbanki - здійснював свою діяльність на території Голландії та Великобританії.
У результаті його банкрутства урядам цих двох країн довелося відшкодувати своїм громадянам (близько 400 тисяч осіб) втрати - 4 мільярди євро. Великобританія і Голландія зажадали від Ісландії повернути цю суму, пригрозивши звернутися до європейського суду.
В Ісландії боргове питання двічі виносилося на референдум. 10 квітня голосування повторно відкинуло договір про виплату заборгованості перед двома європейськими країнами.
В уряді Ісландії заявили, що рішення народу треба розглядати не як відмову від виплати боргу, але як небажання надавати державну гарантію по боргах приватного підприємства.
Олафур Рагнар Грімсон відзначив, що борги можуть і повинні бути покриті за рахунок майна Landsbanki, визнавши право своїх співгромадян не відповідати по боргах приватного банку. Майно розореного банку оцінюється більш ніж в 9 мільярдів євро. Перші платежі повинні бути в кінці грудня. Але президент Грімсон заявив, що, якщо справа дійде до суду, республіка виконає його рішення, яким би воно не було.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас