Литвицький: Валютно-платіжна позиція України продовжує зміцнюватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Валютно-платіжна позиція України продовжує зміцнюватися

Казна та Політика
342
Валові міжнародні резерви України на кінець дня вівторка вдруге в поточному році перевищили $37 млрд, підтверджуючи зміцнення валютно-платіжної позиції країни, заявив керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький агентству "Інтерфакс-Україна".
"Є ймовірність, і чимала, що такий рівень резервів буде не лише закріплений, але і збільшений, і за підсумками року перевищить $38 млрд - історичний максимум, досягнутий у середині 2008 року", - сказав він.
Литвицький уточнив, що в результаті купівлі декількох десятків мільйонів доларів на міжбанківському валютному ринку у вівторок резерви НБУ зросли у вівторок до $37,082 млрд.
За його словами, Нацбанк продовжує брати участь у роботі валютного ринку, нарощуючи резерви без тиску на ліквідність і цінову ситуацію. Радник глави НБУ відзначив, що такий результат досягається завдяки координації з казначейським рахунком і грамотному використанню інших інструментів управління ліквідністю.
У результаті вже в квітні позитивне сальдо інтервенцій склало кілька сотень мільйонів доларів, а з початку року воно наближається до мільярда, сказав Литвицький.
Він звернув увагу, що зростання резервів відбувається, незважаючи на певні коректування в графіку зовнішніх надходжень, у тому числі від міжнародних фінансових організацій (МФО).
"У цих умовах нарощування резервів дуже необхідно. І важливо, що вони зростають не лише за рахунок боргу, а за рахунок національної економіки. У результаті збільшуються не тільки валові резерви, але й чисті міжнародні", - підкреслив Литвицький.
Він зазначив, що цій задачі в поточному році допомагає приплив коштів по фінансовому рахунку, що склав $2437 млн, тоді як відтік по поточних операціях склав $816 млн, дефіцит торговельного балансу - лише $1,174 млрд.
Радник голови НБУ нагадав, що за той же період 2010 року відтік коштів з фінансового рахунку склав $2 млрд.
На його думку, значну допомогу в реалізації такого сприятливого сценарію надає програма співпраці України з МВФ, яка дозволяє не лише залучати безпосередньо кошти МФО, але і прямі іноземні інвестиції (ПІІ) та приватні позики.
"Ми дорожимо цією співпрацею: навіть у періоди, коли були паузи у фінансуванні, наявність цієї програми допомагала нам згладжувати коливання нашої зовнішньої платіжної позиції", - відзначив Литвицький, висловивши надію, що фінансування програми буде продовжено.
Він зазначив, що минулого року при дефіциті рахунку поточних операцій $2,8 млрд і дефіциті торговельного балансу $3,8 млрд, програма співпраці з МВФ дозволила Україні залучити ПІІ майже на $5,8 млрд.
"Треба і в цьому році так працювати, щоб упор припадав не стільки на запозичення, скільки на ПІІ", - сказав радник голови НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас