Банки Великобританії будуть знову реформовані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки Великобританії будуть знову реформовані

Казна та Політика
178
Урядова комісія з реформування фінансового сектора Великобританії вимагає жорсткого розмежування діяльності інвестиційних та традиційних підрозділів банків, а також збільшення квоти власного капіталу. Реформи обійдуться галузі в мільярди доларів, попереджають аналітики.
Протягом кількох місяців банківська комісія, створена прем'єр-міністром Девідом Кемероном, з'ясовувала, яким чином повинна бути реформована фінансова система країни, щоб запобігти повторенню кризи. Як наголошується в опублікованому в понеділок проміжному звіті, необхідно провести усередині банків чітку межу між бізнесом з приватними клієнтами та інвестиційним банкінгом. Для інститутів ця вимога означає необхідність забезпечення кожного з підрозділів незалежним власним капіталом, а значить, і неможливість вільно, як раніше, розпоряджатися своїми коштами.
Крім того, частка власного капіталу для банків типу Barclays, HSBC і Lloyds має зрости з нинішніх 7% до 10%. "Ця квота є доцільною для банків, що мають важливе значення для світової фінансової системи, і великі британські банки, які працюють з приватними клієнтами, повинні її дотримуватися в будь-якому випадку", - зазначено в доповіді комісії.
У документі також міститься рекомендація банку Lloyds продати значно більше своїх філій, ніж це планувалося раніше, для того щоб сприяти зростанню конкуренції на банківському ринку Великобританії. У 2008 році на піку фінансової кризи під натиском тодішнього уряду лейбористів Lloyds купив конкурента HBOS, що опинився у важкій ситуації, і керує відтоді практично кожним третім британським банківським рахунком. До речі, на вимогу Євросоюзу цей банк вже розлучився з 600 філіями.
Але банківській комісії це здалося недостатнім: програма продажу "повинна бути значно розширена", зазначено в доповіді. При цьому, хоча експерти і критикують уряд за те, що він для здійснення у 2008 році поглинання HBOS банком Lloyds спеціально змінив правила конкуренції, скасувати це злиття не пропонують. Під час кризи банку Lloyds потрібна мільярдна фінансова підтримка з держказни, і тепер цей інститут на 41% належить державі.
Найбільший же збиток, як вважають аналітики, майбутні реформи завдадуть банку Barclays, шеф якого Боб Даймонд, як і його колега з HSBC Стюарт Гуллівер, вже пригрозив залишити Лондон, якщо вимоги урядової комісії виявляться занадто жорсткими.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас