Путін: Україна виграє від вступу до Митного союзу до 9 млрд дол. на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: Україна виграє від вступу до Митного союзу до 9 млрд дол. на рік

Казна та Політика
351
Прямий виграш України від вступу до Митного союзу може скласти від $6,5 млрд до $9 млрд на рік, заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін.
"Ми сподіваємося, що в рамках тих процесів, які зараз відбуваються на пострадянському просторі, Україна також буде брати активну участь в інтеграційних процесах", - заявив Путін у вівторок на переговорах з прем'єр-міністром України Миколою Азаровим.
Якщо подивитися на розрахунки експертів, зазначив він, "то при просуванні на цьому шляху прямий виграш України становитиме, за нашими даними, від 6,5 до 9 млрд доларів на рік".
"Маю на увазі зростаючу в цьому випадку можливість для цілих галузей України: важке машинобудування, сільське господарство, металургійна та хімічна промисловості", - пояснив російський прем'єр.
Він підкреслив, що "річне зростання ВВП України становитиме 1,5-2% тільки від прийнятих адміністративних рішень у сфері інтеграції".
Як відзначив Путін, все це має відбуватися в рамках переговорного процесу, з експертними оцінками, зокрема із залученням експертів найрізноманітніших шкіл і напрямків, "з тим, щоб рішення приймалися, як кажуть у нас в народі, "на ясному оці" і були максимально наближені до об'єктивних даних".
У той же час прем'єр-міністр підкреслив, що Росія в будь-якому випадку буде прагнути розвивати з Україною відносини в усіх напрямках, в тому числі визначених Азаровим у його виступі.
Путін нагадав, що сукупний експорт високотехнологічних товарів з України становить, за російськими оцінками, $9 млрд на рік, з них 5 млрд припадають на Росію.
"З радянських часів залишилися і непогано функціонують цілі технологічні ланцюжки. І одна частина цього ланцюжка не може існувати ефективно без іншої. Ось про що ми повинні подумати, і в нових умовах надати свіжий подих нашим можливостям, які були створені в попередні десятиліття", - підкреслив російський прем'єр.
Він переконаний, що це можна зробити на абсолютно новій адміністративній, правовій та технологічній базі, використовуючи наші конкурентні переваги. "А вони у нас є", - сказав Путін.
При цьому прем'єр-міністр РФ не бачить великих проблем для України від діяльності Митного союзу.
"Щодо самого Митного союзу і політики митного союзу щодо третіх країн я великих проблем не бачу. Вони не повинні, не будуть у вас виникатимуть. Питання в тому - про що може домовитися Україна зі своїми партнерами в рамках створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом", - заявив Путін.
Він зазначив, що Росія сама веде подібні переговори, проте нагадав, що "рівень митного захисту країн митного союзу - приблизно 10,5%, а рівень митного захисту України в СОТ - 4,5%".
"У нас виникають побоювання, що якщо на таких же умовах буде створена зона вільної торгівлі з Євросоюзом, то значна частина товарів не буде затребувана на зовнішніх ринках. Ці товари можуть почати надходити з України на нашу митну територію, і в цьому випадку нам доведеться вживати захисні заходи", - підкреслив Путін.
"Ми повинні говорити про це прямо, своєчасно і працювати з відкритими картами. І з Україною, і з Казахстаном, Білорусією і Євросоюзом ми всі повинні карти відкрити і чесно подивитися, що у нас на столі. Тільки таким чином можна буде знайти рішення, які будуть прийнятні для всіх, а ми будемо прагнути саме до таких рішень", - підкреслив прем'єр РФ.
Він запросив свого українського колегу до Москви 7 червня для участі в черговому засіданні Комітету з питань економічного співробітництва, де будуть також присутні представники Казахстану та Білорусії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас