Середня ціна на житло в Києві досягла мінімуму за останні 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Середня ціна на житло в Києві досягла мінімуму за останні 5 років

Нерухомість
738
Середня вартість житла в Києві на початку квітня поточного року подолала мінімум останніх п'яти років, який був зафіксований у квітні 2009 року на рівні $1823,6 за 1 кв. м і становить $1813,2 за 1 кв. м, повідомив голова комітету аналітики Союзу фахівців з нерухомості України (ССНУ) Всеволод Жоголєв.
"У квітні цього року ми пробили мінімум цін, що спостерігався відразу після кризи у квітні 2009 року. Сьогодні реальний рівень цін на ринку нерухомості нижчий, ніж був тоді. І цінові очікування сьогодні негативні. Дуже низький попит на квартири, а пропозиція величезна", - повідомив він під час прес-конференції в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" в Києві у вівторок.
Жоголєв прогнозує, що, як мінімум, до осені ціни на житло будуть знижуватися в середньому на 0,8% на місяць.
"І ми думаємо, що ще протягом якогось часу, протягом цього року, до осені точно, ми будемо фіксувати, якщо ніяких фінансовий катаклізмів не відбудеться, поступове зниження цін. Сьогодні середні темпи зниження становлять 0,6-1% на місяць, тобто в середньому 0,8% на місяць. Я думаю, що надалі такі повільні темпи зниження цін і будуть продовжуватися. Тобто до осені - це 4-5% виходить. Це за умови стабільного курсу гривні до долара", - сказав він.
Разом з тим Жоголєв відзначає, що ціни на житло знижуються не у всіх районах міста однаково, а переважно в центрі і районах столиці, прилеглих до центру, тоді як житло на периферії дорожчає. При цьому, вартість квартир у сучасних введених в експлуатацію будинках практично не знижується.
"Для Києва адекватна ціна десь $1700-1750 за 1 кв. м, а сьогодні - $1813 за 1 кв. м. тобто ми ще не досягли цього рівня. Сьогодні рівень цін залишається перегрітим", - додав він.
Жоголєв також повідомив, що в даний час в Києві обсяг угод купівлі-продажу квартир із залученням іпотеки становить до 5% докризового обсягу таких угод.
На думку президента СФНУ Олександра Рубанова, за умови збереження поточної ситуації в економіці країни, не варто очікувати пожвавлення на ринку нерухомості найближчим часом. "Якщо збережеться ситуація в економіці, то реального пожвавлення раніше весни 2012 очікувати не варто", - сказав Рубанов.
Коментуючи ситуацію на ринку житла в регіонах, Рубанов повідомив, що середня вартість житла в Дніпропетровську за перший квартал цього року знизилася на 1,5-2% і склала $980 за 1 кв. м; у Харкові - на 2%, до $980/кв. м; Одесі - на 1%, до $1100/кв. м; Черкасах - на 0,8%, до $740-760/кв. м.
У той же час, в Сімферополі в першому кварталі ціни підвищилися на 1,8% - до $990/кв. м; Ялті - на 5% (сезонне підвищення цін), до $1200/кв. м; Хмельницькому - на 3%, до $830/кв. м; Чернігові - на 0,5%, до $750/кв. м. При цьому ціни на житло в Севастополі майже не змінилися і залишилися на рівні $1100/кв. м.
Президент ССНУ також відзначив низьку активність на земельному ринку Києва та області.
"З приводу землі сьогодні поки що немає нічого обнадійливого. Оскільки сьогодні багато хто розглядає землі як в другу, третю чи навіть четверту чергу, бо, перш за все, сьогодні людям потрібно щось їсти і дах над головою. Земля відіграє свої позиції, тільки не в найближчій перспективі", - сказав він.
За його даними, укладаються угоди з купівлі-продажу ділянок площею 10-20 соток.
Всеукраїнська громадська організація "Спілка фахівців з нерухомості України" створена влітку 2007 року на базі Спілки фахівців з нерухомості Києва, створеного в 1995 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас