Для курсу євро ставка ЄЦБ набагато важливіша, ніж Португалія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для курсу євро ставка ЄЦБ набагато важливіша, ніж Португалія

Казна та Політика
2095
Майже дворічний період рекордно низьких відсоткових ставок в Європі закінчився. Європейський центральний банк оголосив війну інфляції. Розпочата нормалізація кредитної політики - це проблема для країн-боржників.
Прощайте, дешеві гроші! Закінчується ваш час. У всякому разі, у єврозоні. Тут на початку квітня 2011 року почати цикл підвищення відсоткових ставок, що може протривати й рік, і два. Це - принципово новий етап в кредитно-грошовій політиці Європейського центрального банку. Зробивши все мислиме і навіть немислиме в період недавньої глобальної фінансової кризи і в ході гасіння пожежі боргового в Європейському валютному союзі, ЄЦБ нарешті розпочав поступову нормалізацію фінансового життя.
Своєчасний вихід з антикризового режиму
Протягом майже двох років, з травня 2009 року, ставка рефінансування перебувала в єврозоні на рекордно низькому рівні в 1 відсоток річних. Це - ненормальний, нездоровий, кризовий рівень. В умовах, коли більшість країн єврозони, перш за все - Німеччина, вельми успішно долають наслідки важкої рецесії, тепличні умови кредитування бізнесу і споживачів мають небезпеку виникнення всіляких мильних бульбашок і, перш за все, інфляції.
Сьогодні багато експертів сходяться на тому, що легендарний глава Федеральної резервної системи США Алан Грінспен після терактів 11 вересня 2001 року занадто довго тримав відсоткові ставки на вкрай низькому рівні. Тому саме на нього покладають тепер значну частину відповідальності за ті фінансові ексцеси на американському ринку іпотечного кредитування, які згодом спровокували світову кризу 2008-2009 років. Однак наступник Грінспена на посаді найважливішого банкіра планети Бен Бернанке по суті справи продовжує політику свого попередника. Він навіть отримав прізвисько "вертолітник Бен", оскільки виявив готовність "розкидати гроші з повітря", іншими словами, закачувати в розхитану економіку США фактично необмежену кількість свіжих доларів. Ряди критиків подібних антикризових заходів останнім часом істотно зросли.
Символічний сигнал ринкам
Президента Європейського центрального банку Жана-Клода Тріше, що йде нинішньої восени на заслужений відпочинок, сумнівна слава лікаря, який занадто довго давав хворому наркотик, не приваблює. Тому він набрався мужності і почав раніше, ніж очікувалося, посилювати кредитно-грошову політику в єврозоні, хай поки і чисто символічно. Адже нинішнє підвищення ставки до 1,25 відсотка справжнім посиленням назвати важко.
Однак це важливий сигнал ринкам, що підкреслює незалежність ЄЦБ і показує, що його керівництво повертається до виконання своєї основної, першорядної задачі - забезпечувати стабільність єдиної європейської валюти. Найважливіша умова стабільності - відсутність повзучого знецінення грошей, іншими словами - інфляції. В єврозоні її темпи останніми місяцями значно прискорилися і перевищили встановлений самим ЄЦБ оптимальний рівень у 2 відсотки річних, тому подальша бездіяльність Центробанку призвела б до явного підриву її власного авторитету і тим самим - авторитету валюти євро.
Звичайно, одноразовим підвищенням ставки зростання цін не зупинити. І навіть якщо до кінця року ЄЦБ поетапно підніме її до 1,75 відсотка, як це передбачає цілий ряд аналітиків, це теж ще не стане надійним заслоном проти інфляції в Європі. Тим більше, що вона викликана не тільки і навіть не стільки кількістю позикових дешевих євро, скільки всесвітнім подорожчанням всіляких сировинних товарів, а також продуктів харчування, на що вплинути з штаб-квартири ЄЦБ у Франкфурті-на-Майні дуже важко. Однак зростаючі ставки завжди стримують психологічний вплив на учасників ринку і збивають в суспільстві інфляційні очікування, які, наприклад, штовхають профспілки на надмірні вимоги про підвищення зарплат. Що, в свою чергу, додатково розкручує інфляційну спіраль.
Сміливий вчинок Жана-Клода Тріше
Відкрито оголошуючи війну інфляції, Жан-Клод Тріше чинить вельми сміливо, бо впливові політики в дуже багатьох столицях єврозони потай були б дуже раді деякому знеціненню євро. Адже це автоматично означало б і часткове знецінення гігантських державних боргів. Підвищуючи ж ставки, Тріше, навпаки, створює урядам країн-боржників додаткові труднощі, оскільки надалі їм доведеться ще більше платити за одержувані на ринку капіталу позикові гроші.
Для такої країни, як Португалія, подальше подорожчання кредитних коштів навіть у мінімальних розмірах може означати ту краплю, яка переповнює бочку. Тому далеко не випадково, що найбідніша держава єврозони саме 7 квітня вирішила звернутися до Європейського Союзу за фінансовою допомогою зі спеціально створеного для таких випадків стабілізаційного фонду.
Цей крик про допомогу, так само як і підвищення ставки ЄЦБ, ні для кого не стали несподіванкою. Тому й реакція ринків виявилася більш ніж спокійною. Той факт, який, на перший погляд, лякає, що слідом за Грецією та Ірландією багатомільярдну фінансову підтримку доведеться надавати тепер ще й Португалії, був з лишком нейтралізований рішучим жестом Жана-Клода Тріше. Для курсу євро рівень ставки ЄЦБ набагато важливіші, ніж криза в Португалії.
Курс євро і далі буде рости
По відношенню до американського долара єдина європейська валюта, яка напередодні засідання керівництва ЄЦБ стійко зростала, перебуває зараз на найвищому рівні за останні 14 місяців. І, швидше за все, буде в перспективі й далі набирати вагу. По-перше, тому, що гроші міжнародних інвесторів зазвичай завжди перетікають у валютні простору з більш високою процентною ставкою. А по-друге, тому, що незалежний Європейський центральний банк досить переконливо продемонстрував: він не обслуговує політичні або фіскальні інтереси окремих країн єврозони, а дбати про стабільність спільної грошової одиниці, орієнтуючись при цьому на потреби швидше сильних, ніж слабких членів валютного союзу.
Зростаючий курс євро, звичайно, не приводить у захват європейських експортерів, оскільки знижує їхню цінову конкурентоспроможність на світовому ринку, однак тверда грошова одиниця - це ще й додатковий захист від імпортованої інфляції. Як би там не було, рішення ЄЦБ вітали у Німеччині й різні підприємницькі союзи, й експертне співтовариство. Загалом, початок квітня став, незважаючи на Португалію, хорошим періодом для другої за важливістю резервної валюти.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас