Експерт: Не зважаючи на зростання долара, чистий попит на готівкову інвалюту скоротився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Не зважаючи на зростання долара, чистий попит на готівкову інвалюту скоротився

Валюта
742
Обсяг придбаної населенням України готівкової іноземної валюти в березні виріс на 1,66% до 2656 млн дол, обсяг продажу - на 18,66% до 1,5521 млрд дол США. В результаті, чисте сальдо купівлі готівкової іноземної валюти скоротилося на 15,3% до 1,1039 млрд дол США. Про це розповів у коментарі FINANCE.UA керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.
За його словами, скорочення чистого сальдо купівлі готівкової валюти в березні відбулося на тлі підвищення середнього курсу продажу готівкового долара США на 0,38% до 7,987 грн і готівкового євро на 3,0% до 11,33 грн.
"Останні кілька місяців через істотне збільшення цін практично на всі товари і послуги в країні українці вважають за краще витрачати гроші, перш за все, на необхідні речі, а не на придбання готівкової валюти. Підтвердженням цього є невисока частка готівкових валютних операцій в березні у загальній структурі валютного ринку - 15,2% проти 16,8% у лютому і 20,4% у січні. Відсутність ажіотажного попиту на готівковому валютному ринку також пояснюється стабільністю національної валюти", - зазначив експерт.
Квітень-травень, за його словами, традиційно вважаються місяцями з невисокими обсягами покупки готівкової валюти. Очікується, що населення в середньому в ці місяці придбає 2,4-2,5 млрд доларів США готівкової валюти, а чисте сальдо купівлі за цей період, ймовірно, складе близько 1 млрд доларів США.
"НБУ на міжбанківському ринку на початку березня, на тлі перевищення переказів у країну над трансфертами з країни, в основному, купував іноземну валюту. 818 млн доларів США, які фігурують у звіті держрегулятора як продана валюта, швидше за все, були придбані НАК "Нафтогаз України" для оплати за російський газ. У підсумку, загальний обсяг чистої покупки валюти НБУ на міжбанку в минулому місяці склав 250,7 млн доларів США. ЗВР Нацбанку в березні знизилися на 241,4 млн доларів США до 36,423 млрд доларів за рахунок необхідності погашення українських єврооблігацій на суму 0,6 млрд доларів США", - зазначив Івченко.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас