Річниця авіакатастрофи під Смоленськом затьмарена дипломатичним скандалом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Річниця авіакатастрофи під Смоленськом затьмарена дипломатичним скандалом

802
Траурні заходи в Смоленську в пам'ять про жертв авіакатастрофи 10 квітня 2010 року, в якій загинув президент Польщі Лех Качиньський і ще 95 чоловік, були затьмарені дипломатичним скандалом, повідомляє 10 квітня агентство Reuters. Російська влада замінила меморіальну дошку, встановлену родичами загиблих на місці трагедії.
В табличці польською мовою згадувалося, що загиблі в авіакатастрофі прямували до Росії для участі в церемонії з нагоди 70-ї річниці "радянського злочину геноциду стосовно військовополонених, офіцерів польської армії". У тексті нової меморіальної дошки польською і російською мовами, будь-яка згадка про події в Катинському лісі відсутня.
Прес-секретар міністерства закордонних справ Польщі Марцін Босацкі в інтерв'ю польському телеканалу TVP заявив, що польська сторона очікувала від росіян "більшої делікатності" в цьому питанні. За його словами, подібне рішення затьмарить траурні події з нагоди першої річниці трагедії. Офіційний представник польського МЗС заявив, що поляки дізналися про заміну таблички на місці авіакатастрофи буквально перед початком пам'ятних заходів у Смоленську.
Російська сторона протягом місяця кілька разів інформувала про те, що їх не влаштовує варіант з написом тільки польською мовою, однак ніхто не повідомив, що меморіальна дошка буде замінена в ніч на 9 квітня і без будь-яких попередніх консультацій з польської стороною, сказав Босацкі. Оскільки пам'ятна табличка була встановлена ​​родичами загиблих, а не офіційною Варшавою, МЗС країни не може направити ноту протесту російській стороні, однак ця подія затьмарить атмосферу польсько-російської співпраці, цитує висловлювання прес-секретаря інформаційне агентство Regnum.
Представник губернатора Смоленська Андрій Євсеєнко в свою чергу заявив, що польська сторона раніше дала згоду на заміну меморіальної дошки, і додав, що згадка подій в Катині в зв'язку з цим недоречна, повідомляє Reuters.
Тим часом біля будівлі російського посольства у Варшаві ввечері 9 квітня пройшов мітинг. Близько тисячі людей, які зібралися біля будівлі дипломатичної місії, звинуватили Росію в спробі "приховати правду" про авіакатастрофу під Смоленськом. Учасники акції тримали прапори і транспаранти з написами "Тільки страшна правда про Смоленськ і Катинь зможе нас об'єднати, а брехня - ніколи", - повідомляє "Інтерфакс".
Прихильники опозиційної партії Ярослава Качиньського "Закон і справедливість", які брали участь у мітингу, покладали провину за авіакатастрофу на керівництво Росії та звинувачували чинну польську владу в "зраді інтересів" своєї країни.
У Варшаві в неділю, 10 квітня, проходять офіційний траурні заходи, присвячені пам'яті жертв авіакатастрофи під Смоленськом, у яких візьмуть участь представники державного керівництва Польщі.
У січні 2011 року Міжнародний авіаційний комітет оприлюднив результати технічного розслідування причин авіакатастрофи під Смоленськом. Згідно з висновками комісії, безпосередньою причиною стало рішення польського екіпажу не йти на запасний аеродром, а зробити посадку в умовах поганої видимості. Системними причинами названі недоліки в забезпеченні польоту і підготовка екіпажу.
Польська сторона з цими висновками не погоджується. Водночас Польща і Росія продовжують розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом авіакатастрофи. В кінці березня сторони обмінялися різкими заявами, звинувативши один одного в небажанні співпрацювати в повному обсязі, нагадує "Ехо Москви".
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас