Росія запропонувала Україні відмовитися від членства в СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія запропонувала Україні відмовитися від членства в СОТ

Казна та Політика
891
D ході березневого візиту до України першого віце-прем'єра Росії Ігоря Шувалова російська сторона майже прямо запропонувала Києву відмовитися від членства у Світовій організації торгівлі (СОТ).
За інформацією джерел "Дзеркало тижня. Українf", росіяни запевняли, що компенсують усі втрати, а потім Київ і Москва разом, на більш вигідних умовах, про які домовиться Росія, вступлять в цю торгову організацію. Публічно ж минулого тижня прозвучала дещо інша пропозиція.
Як повідомлялося, секретар Митного союзу Сергій Глазьєв заявив, що в разі приєднання України до Митного союзу той може піти на "деяке зниження" імпортних мит на низку товарів.
Отже, в разі приєднання нашої країни до трійки Росії, Білорусі та Казахстану, Україні, яка порушувала імпортні мита майже вдвічі, будуть висунуті претензії з боку держав, які зазнали збитків внаслідок зміни державою умов торгівлі.
в свою чергу, заступник міністра економіки, глава української делегації на переговорах з ЄС щодо ЗВТ Валерій П'ятницький зазначив, що "якщо ми вийдемо з СОТ, дорога не буде простою". "Після закінчення певної процедури, подальшої після подачі заявки про вихід, для України припиниться застосування загального режиму найбільшого сприяння з боку країн-членів СОТ", - зазначив він.
"Так, у нас є торговельно-економічні угоди з різними державами, але, як правило, вони складаються з півтора десятка статей лозунгово характеру про те, що ми домовилися торгувати в режимі найбільшого сприяння, що означає застосування мит відповідним чином. І все. Далі перед нашою країною у них немає ніяких зобов'язань", - уточнив чиновник.
Крім того, за словами заступника міністра, виникає питання: "хто вступає до СОТ - Росія або Митний союз?".
"Я не виключаю, що відбудеться така подія, як вступ Росії до СОТ. Можна припустити, яким чином до окремої держави потім будуть "доточуватись" інші... Після цього починаємо вступати ми. Перше, що нам кажуть росіяни: ви повинні погодитись на всі умови, на яких вступали ми - змінити мита, погодитись на квоти. І вийде, що Росія успішно буде членом СОТ, а всі інші члени МС будуть безуспішно вступати", - пояснив П'ятницький.
Як повідомлялося, вчора Росія відмовилася виконувати взяті зобов'язання для вступу до СОТ.
Нагадаємо, президент України Віктор Янукович, виступаючи в парламенті з щорічним посланням, висловився за зближення країни з Митним союзом країн СНД. За його словами, можлива пакетна угода про співпрацю за формулою "3+1".
Секретар Митного союзу (МС) Сергій Глазьєв миттєво відреагував на цю заяву, зазначивши, що приєднання України до ТЗ не суперечить нормам СОТ.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас