Держфінінспекція: У "Родовід Банку" виявлені порушення більш ніж на 22,6 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держфінінспекція: У "Родовід Банку" виявлені порушення більш ніж на 22,6 млрд грн

Казна та Політика
1540
Після переходу під контроль держави "Родовід Банку" Державна фінансова інспекція України (Держфінінспекція) виявила в ньому фінансові зловживання на суму більше 22,6 млрд грн. Про це сказав голова Держфінінспекції Петро Андрєєв, передає "Дзеркало тижня. Україна".
"За матеріалами перевірки, в яких брала участь Держфінінспекція, було встановлено, що в "Родовід Банку" були встановлені порушення на суму 22 млрд 662 млн грн. Вартість виведених активів "Родоводу" в два рази перевищує суму заборгованості перед вкладниками банку, а це не більше 5 млрд", - повідомив він, додавши, що повернути активи фінустанови "цілком реально".
За словами Андрєєва, операції з виведення активів почалися вже після націоналізації. При цьому вся схема виведення встановлена і задокументована, а всі акти ще півроку тому в повному обсязі передані в прокуратуру.
Також Андрєєв додав: "Що стосується діяльності нового керівництва банку, то найближчим часом ми проведемо планову перевірку і з'ясуємо, наскільки були виконані вимоги до роботи, встановлені згідно з актами ревізії. Керівництво намагається оздоровити ситуацію, але, маючи таку спадщину, це зробити дуже важко".
За його словами, така ж ситуація склалася і з "Укргазбанком", і з банком "Київ". "З "Укргазбанку" сума збитку 2,8 млрд гривень. Причому встановлено зв'язок керівництва та власників банку з підприємствами, куди через різні проекти були виведені активи. Там накладено арешт на низку об'єктів, для того, щоб погасити заборгованість банку перед вкладниками і компенсувати збиток", - повідомив Андрєєв.
"З "Києва"- порушення на суму близько мільярда. Порушено кілька кримінальних справ за фактом доведення до банкрутства і виведення активів. У схемах виведення готівки і виведення сотень мільйонів гривень з банку брав участь державний департамент виконання покарань. Гроші за кредитами "Києва" відмивалися через фіктивні угоди", - зазначив глава Держфінінспекції.
"Без рішучих заходів ми не наведемо ладу в фінансово-банківській сфері", - резюмував він.
Нагадаємо, Головне слідче управління СБУ 13 травня 2010 порушило кримінальну справу за частиною 3 ст. 28, частини 5 ст. 191 Кримінального кодексу відносно групи осіб, які вчинили розтрату коштів "Родовід банку". В рамках розслідування справи затриманий колишній тимчасовий адміністратор банку Щербина.
Водночас, джерело в НБУ повідомило "Комерсант-Україна", що в "Родовід банку" за останні півроку проведено цілий ряд перевірок, які виявили багато порушень. "На столі у Василя Пасічника (заступник голови НБУ) давно лежала велика папка з Щербини. Він не давав їй ходу, чекав на зміну влади, - сказало джерело.- Схоже, Сергію Щербині зараз інкримінують розтрату 340 млн грн, отриманих в ході рекапіталізації. За нашими даними, 40 млн грн адміністратор направив на оплату якогось об'єкта на провулку Рильського, 18, а 300 млн грн у Щербини зажадали за консультаційні та юридичні послуги для повернення у власність банку земельної ділянки на Оболоні". На думку джерела, 300 млн грн - це 10% ринкової вартості цієї ділянки.
Нагадаємо, влада неодноразово заявляла, що сумнівається в цільовому використанні коштів, спрямованих на рекапіталізацію "Родовід банку", Укргазбанку і банку "Київ".
18 травня 2010 р., голова Контрольно-ревізійного управління Петро Андрєєв заявив, що бюджетні гроші у всіх цих банках були спрямовані на нецільові потреби.
"Родовід банк" був рекапіталізований на 8,4 млрд грн (99,99% акцій банку наразі належить державі), з яких 5,6 млрд грн призначалися для виплати вкладів фізичних осіб ліквідованого Укрпромбанку.
До 3 березня банк виплатив клієнтам Укрпромбанку 2,52 млрд грн, ще 3420 млн грн покладені на депозити в "Родовід банк". При цьому в банку на початку березня не залишалося ліквідних коштів: розмір кореспондентського рахунку знизився до 34 млн грн. Збитки "Родовід банку" в 2009 р. склали 4,2 млрд грн, а в I кварталі 2010 р. - ще 3,2 млрд грн.
Нагадаємо, С. Щербина постановою правління НБУ від 12 травня 2010 р. №233, відсторонений з 14 травня 2010 р. від виконання обов'язків тимчасового адміністратора "Родовід банку".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас