Експерт: ФРС необхідно "проявити терпіння" в питанні згортання стимулюючих заходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: ФРС необхідно "проявити терпіння" в питанні згортання стимулюючих заходів

Казна та Політика
109
Федеральній резервній системі (ФРС) США необхідно "проявити терпіння" при прийнятті рішення про те, коли варто починати згортання антикризових програм, враховуючи помірні темпи зростання економіки країни і той факт, що прискорення темпів інфляції, швидше за все, буде носити тимчасовий характер, вважає глава Федерального резервного банку (ФРБ) Атланти Денніс Локхарт, слова якого наводить агентство Bloomberg.
"Моя уява про майбутнє передбачає необхідність проявити терпіння в тому, що стосується кредитно-грошової політики, - заявив Локхарт, який знову ввійде до складу Комітету з відкритих ринків (FOMC) ФРС в 2012 році. - Економічне відновлення все ще характеризується нерівномірністю і крихкістю. Я вважаю, що процес повернення до нормальних економічних умов, включаючи високу ступінь зайнятості, все ще вимагає підтримки".
У вівторок глава ФРС Бен Бенранке також заявив, що нинішнє зростання цін на сировину, що викликало сплеск інфляції, пов'язане з факторами попиту і пропозиції на глобальному ринку і, швидше за все, є тимчасовим явищем.
Останнім часом багато представників керівництва ФРС почали вказувати на небезпеку занадто швидкого зростання споживчих цін, закликаючи відреагувати на нього посиленням кредитно-грошової політики.
Так, глава ФРБ Міннеаполіса Нараяна Кочерлакота вважає, що американський ЦБ у випадку прогнозованого підвищення рівня базової інфляції буде змушений підвищити короткострокові відсоткові ставки ще до кінця 2011 року.
В інтерв'ю The Wall Street Journal він сказав, що прогнозує "великий" рух вгору показника базової інфляції (тобто без врахування цін на енергію і продукти харчування) - з 0,8% наприкінці минулого року до 1,3% до кінця цього. На цьому тлі "безумовно можливо", що орієнтир ФРС по короткострокових ставках буде підвищений більш ніж на 0,5 в.п. в 2011 році.
З іншого боку, деякі члени керівництва ФРС продовжують стверджувати, що центробанк проводить правильний курс, зберігаючи курс кредитно-грошової політики максимально м'яким тривалий час. Зокрема, на підтримку нинішнього курсу в четвер виступила президент ФРБ Клівленда Сандра Піанальто. У результаті протокол березневого засідання ФРС показав, що думки представників центробанку щодо необхідності згортання стимулів розійшлися.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас