ВР дозволила судам визначати термін ознайомлення обвинуваченого з матеріалами справи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР дозволила судам визначати термін ознайомлення обвинуваченого з матеріалами справи

Казна та Політика
373
Верховна Рада України (ВР) сьогодні, 8 квітня, під час ранкового засідання прийняла у другому читанні і в цілому зміни до Кримінально-процесуального кодексу України (КПК), які надають право прокурору вносити до суду подання, яке суддя розглядає і своєю постановою може визначити термін, протягом якого обвинувачений і його захисник мають ознайомитися з матеріалами справи.
Відповідний законопроект "Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо ознайомлення обвинуваченого і захисника з матеріалами кримінальної справи" (№ 8006 від 19.01.2011 р.), підтримали 263 народних депутати (ПР-188, БЮТБ -0, НУ-НС - 2, КПУ - 24, Реформи заради майбутнього - 18, Народна партія - 20, позафракційні - 11).
При обговоренні документа в сесійній залі окремі нардепи-члени БЮТБ висловили думку, що даний законопроект спрямований виключно проти однієї людини - лідера партії "Батьківщина" Тимошенко.
Варто зазначити, що двома днями раніше лідер партії "Батьківщина" Тимошенко заявила, що з частиною матеріалів кримінальних справ вона знайомиться за межами прокуратури. "Частину матеріалів (кримінальних справ) мені передає адвокат, з частиною я сама знайомлюся, я приходжу до ГПУ для того, щоб прочитати конкретні документи ... Також я маю можливість знайомитися з копіями документів за межами прокуратури і намагаюся робити це швидкими темпами", - сказала Тимошенко.
При цьому Тимошенко не назвала навіть приблизний термін, коли вона завершить ознайомлення з матеріалами кримінальних справ проти себе. Відзначимо, що ГПУ попереджала Тимошенко про неприпустимість зловживання процесуальним правом ознайомлення з матеріалами досудового слідства у вигляді затягування. Згідно зі статтями Кримінально-процесуального кодексу, після того, як обвинувачений ознайомиться з матеріалами справи, вона передається до суду.
Нагадаємо, 17 березня 2011 ВР прийняла за основу зміни до КПК, якими пропонується доповнити статтю 218 ч.7 КПК, в якій передбачається, що у разі зволікання ознайомлення з матеріалами справи обвинуваченим чи його захисником слідчий за погодженням з прокурором або прокурор мають право вносити до суду за місцем проведення слідства подання, суддя розглядає і своєю постановою може визначити строк, протягом якого обвинувачений і його захисник мають ознайомитися з матеріалами справи і заявити клопотання.
Відповідний законопроект (№ 8006 від 19.01.2011 р.) "Про внесення змін до КПК України (щодо ознайомлення обвинуваченого і захисника з матеріалами кримінальної справи)", підтримали 250 народних депутатів. Даний законопроект був ініційований екс-членом парламентської фракції БЮТ-Батьківщина Володимиром Каплієнко. 21 вересня 2010 з фракції БЮТБ у ВР були виключені 28 нардепів, серед них був і Каплієнко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас