Уряд робить їжу дорожчою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд робить їжу дорожчою

Аграрний ринок
606
Саме на 5 млрд. грн. виростуть витрати сільгосппідприємств на вирощування зернових, соняшнику та цукрових буряків при збереженні торішньої структури посівів і підвищенні цін на нафтопродукти (30%) і мінеральні добрива (на 40%).
"В результаті лише за рахунок подорожчання тільки двох складових собівартості вирощування зазначених сільгоспкультур (нафтопродуктів і мінеральних добрив) їх собівартість, за інших рівних умов, зросте на зерно - 13%, соняшник - 10%, цукровий буряк - на 14%" , - говорить Олександр Ярославський, заступник генерального директора УАК.
За словами представників профільних асоціацій, питома вага палива в собівартості продукту росте з року в рік протягом всього періоду незалежності.
"Яка питома вага ПММ в собівартості виробництва? Дуже і дуже велика, - каже Микола Сторожук, голова Асоціації фермерів України.- Я дивлюся, що коли я почав займатися фермерством в 1992 р., тоді одна тонна дизпалива коштувала 3 тонни пшениці, зараз - 11 тонн". Причому за іншими оцінками, ці показники навіть вищі. Так, за даними проекту "Агроеффектівность" Українського клубу аграрного бізнесу, вартість мінеральних добрив зросла на 50%, палива - на 29%, насіння - на 45%, зарплата - на 24%. Відповідно - за оцінками експертів цієї компанії, тільки собівартість зерна зросте вже не на 13%, а на 28%.
Компенсувати збільшення собівартості продукції могла б висока врожайність, але великі ризики, що сільгоспвиробники будуть змушені заощаджувати як міндобрива, так і паливо. "За такого підвищення цін на матеріально-технічні ресурси обсяги їх використання навряд чи залишаться на колишньому рівні або зростуть, - вважає Олександр Ярославський.- Швидше за все, буде зменшено кількість внесення мінеральних добрив і кількість технологічних операцій, що знизить врожайність сільгоспкультур і в кінцевому підсумку підвищить собівартість їх вирощування".
Вочевидь, не надто виправить ситуацію і урядова ініціатива із забезпеченням аграріїв більш дешевим паливом. Передбачалося, що Шебелинський ГПЗ буде поставляти щомісяця сільгоспвиробникам до 12 тис. т дизельного палива і 10 тис. т бензину А-76 по 7,7 і 7,9 грн. за 1 літр. Не зіграє особливої ​​ролі і бензин, що надається "Хліб Інвестбуд" постачальникам за форвардними контрактами, які компанія придбала за пільговими цінами у підприємств "Укргазвидобування".
Як виявилося, сільгоспвиробників не влаштовує якість "пільгового" бензину. "Є державна програма, за якою один з операторів ринку надає аграріям дизельне паливо і бензин, - говорить Олександр Ярославський.- Але, на жаль, деякі фермери, особливо ті, які мають високопродуктивну техніку імпортного виробництва, намагаються уникати використання цього палива. Тому що кажуть, що низька якість і дорожче буде коштувати ремонт цієї техніки, ніж різниця в цінах".
Як повідомив раніше представник департаменту розвитку ринків рослинництва Міністерства аграрної політики і продовольства, аграрії придбають 10 тис. т палива за зниженими цінами, а потім, найімовірніше, відмовляться від подальших його закупівель через проблеми з логістикою та якістю.
Тому нерідко виробникам сільгосппродукції доводиться виходити на ринок, де ціни зовсім не пільгові.
"Ціни на нафтопродукти в України абсолютно ненормальні взагалі і не піддаються ніякому економічному аналізу, - вважає Микола Сторожук.- Вони задовольняють лише особисті інтереси регулятора, який перебуває в тіні. Це ж стосується і торговців нафтопродуктами".
Не допоможе аграріям і запізніла ініціатива Кабміну зі зниженням акцизів. Оскільки зниження вартості нафтопродуктів можливе лише за стабілізації котирувань нафти або ж їх зниження. До того ж, нафтотрейдери напевно будуть відстоювати досить довгий проміжок часу, за який будуть розпродавати обсяги, завезені за старими цінами. Хоча раніше багато операторів заявляли, що працюють з запасом не більше 5-7 днів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас