Бюджетна криза в зоні євро набирає обертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджетна криза в зоні євро набирає обертів

Казна та Політика
5493
Португалія стала третьою країною зони євро після Греції та Ірландії, яка звернулася по фінансову допомогу до Євросоюзу. За оцінками експертів, обсяг кредиту може скласти до 80 млрд євро. Ринок сприйняв цю новину досить спокійно: інвестори вже давно впевнилися в тому, що сам з бюджетною кризою Лісабон не впорається. Головне питання тепер, кому наступному з країн зони євро знадобиться фінансова підтримка сусідів.
Сократеш здався
"Я перепробував всі можливі способи, але настав момент, коли відсутність рішення з даного питання несе неприпустимі ризики, - заявив в.о. прем'єр-міністра країни Жозе Сократеш. - Уряд вирішив звернутися до Єврокомісії з проханням про фінансову підтримку". На момент написання цього матеріалу очікувалося, що формальний запит про допомогу буде направлено до ЄС вже в четвер увечері.
Раніше Сократеш неодноразово заявляв, що країна в змозі впоратися з бюджетними проблемами самостійно. Однак йому не вдалося провести через парламент новий план уряду щодо посилення бюджетної економії, тому 23 березня він подав у відставку з поста прем'єра. Щоправда, пан Сократеш залишиться тимчасовим главою уряду як мінімум до 5 червня, коли в країні пройдуть нові вибори до парламенту. Відповідно, переговори з ЄС про умови позики доведеться вести йому.
Деталі позики (обсяг, відсоткова ставка та інші умови) почнуть обговорюватися вже сьогодні на зустрічі міністрів фінансів ЄС у Будапешті, яка триватиме два дні. Як і раніше, це можуть бути кошти як ЄС, так і МВФ. Керівництво останнього вже заявило про готовність виділити Португалії гроші.
Ціна питання
За оцінками експертів, обсяг допомоги може скласти від 60 млрд до 80 млрд євро. На думку економіста UniCredit Research Туліі Буккі, Португалія отримає 55 млрд євро на підтримку національної економіки і ще 10 млрд євро для рекапіталізації банківського сектору. Очевидно, що переговори будуть досить важкими, тому що Брюссель вимагає від Лісабона ще більш жорсткого урізування бюджетних видатків.
За обсягу допомоги в 75 млрд євро зовнішній борг Португалії перевищить 120% ВВП, що, на думку RBS European Economics, перевищує психологічно допустиму для інвесторів планку. Дефіцит бюджету Португалії в 2010 році склав 8,6%, хоча уряд прогнозував його на рівні 7,3%. При цьому в країні склалася надзвичайно напружена ситуація на ринку праці - рівень безробіття в четвертому кварталі минулого року виріс до 11,1%, рекордної позначки з 1998 року.
"Думаю, рішення попросити фінансову допомогу було адекватним у ситуації, що склалася. Природно, ця позика не вирішить всіх проблем Португалії, чи то слабке зростання ВВП чи дефіцит бюджету. Проте все залежатиме від того, які заходи вони зроблять, яка буде остаточна програма жорсткої економії", - сказала РБК daily економіст UniCredit Кьяра Кремонезі.
Ринки вчора досить спокійно відреагували на звернення Португалії по допомогу, відіграючи новину про підвищення Європейським центробанком облікової ставки. Прибутковість португальських паперів продовжила помірно зростати і склала для 2-річних - 8,54%, 5-річних - 9,49%, 10-річних - 8,33%, 30-річних - 6,97%. Курс євро по відношенню до долара лише злегка ослабнув.
"Спокійна реакція ринку цілком нормальне явище з урахуванням того, що інвестори вже більше трьох місяців чекали, що уряд Португалії все-таки попросить підтримки в Євросоюзу. Але це не означає, що вони заспокоїлися, адже побачили, що після Ірландії і Греції видача кредитів поставлена ​​на потік", - зазначила Кремонезі.
Хто наступний?
Деякі аналітики вважають, що факт звернення Лісабона за кредитом ЄС свідчить про посилення бюджетної кризи в ЄС в цілому. Не виключено, що за фінансовою підтримкою звернуться й інші країни зони євро, наприклад Італія або Бельгія. Однак найімовірнішим кандидатом в найближчій перспективі залишається Іспанія, багато макроекономічних показників якої виглядають навіть тривожніше, ніж у Португалії.
"Говорити про те, що видача позики Португалії зможе зупинити ланцюжок запитів про допомогу в ЄС, поки точно не доводиться", - зазначила пані Кремонезі. Втім, на її думку, наразі загрози падіння довіри інвесторів до Іспанії немає. Так, уряд Іспанії провів вчора розміщення трирічних держоблігацій. Обсяг продажів склав 4,1 млрд євро, тоді коли попит майже вдвічі перевищив пропозицію (7,1 млрд євро). Середня прибутковість склала 3,56%, що навіть нижче за середню ринкову прибутковість аналогічних іспанських трирічних паперів безпосередньо перед розміщенням (3,6%).
"Ситуація з іспанськими бондами відрізняється від португальських проблем. Однак це не означає, що Іспанія поза зоною ризику. Однак у даному випадку кризу скоріше може спровокувати ситуація з фінансовим здоров'ям іспанських банків", - пояснив РБК daily економіст IHS Global Insight Дієго Іскаро . В кінці березня агентство Moody's знизило кредитні рейтинги відразу для 30 невеликих іспанських банків. Оцінки деяких інститутів були знижені відразу на кілька пунктів, що викликало масовий розпродаж їх акцій. Три найбільші кредитні організації країни - Banco Santander, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria і La Caixa - свої колишні рейтинги зберегли, але прогноз Moody's щодо них негативний.
Володимир Павлов, Юлія Калачіхіна
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас