ЄЦБ відмовився від м'якої кредитно-грошової політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ відмовився від м'якої кредитно-грошової політики

Казна та Політика
574
Боротьба з інфляцією змусила Європейський центробанк (ЄЦБ) вперше з липня 2008 року піти на підвищення основної облікової ставки. Таким чином, єдина Європа раніше, ніж США і Великобританія, відмовилася від дуже м'якої монетарної політики. На думку ринків, це лише початок серії підвищень ставки.
Вперше майже за три роки ЄЦБ зважився підвищити рекордно низьку облікову ставку з 1 до 1,25%. Як повідомив на прес-конференції в четвер президент ради ЄЦБ Жан-Клод Тріше, надалі очолювана ним організація "буде дуже уважно стежити" за зростанням інфляційних ризиків. За його словами, метою ЄЦБ є зберегти інфляцію в середньостроковій перспективі на рівні трохи нижче 2%. В березні в зоні євро інфляція досягла 29-місячного максимуму в 2,6% багато в чому через зростання цін на нафту, сировинні товари та цін на продукти харчування. При цьому пан Тріше підкреслив, що нинішня зміна ставки не означає початку серії підвищень. Втім, учасники ринку ставлять його слова під сумнів. На думку аналітиків, європейська економіка твердо йде шляхом відновлення, тому в поточному році ЄЦБ ще як мінімум двічі підвищить ставку. За словами економіста по Європі Capital Economics Бена Мея, ознаки поступового відновлення європейської економіки, а також продовження зростання споживчих цін змусять ЄЦБ і надалі дотримуватися "войовничої" політики. При цьому, однак, г-н Мей вважає, що підвищення ставки буде менш значним, ніж очікують ринки.
Як розповів РБК daily економіст IHS Global Insight Говард Арчер, заява пана Тріше про "дуже уважний" моніторинг подальших інфляційних ризиків вже неодноразово використовувалася у минулому і була передвісником серії підвищень ставки. Аналітик вважає, що зростання ставки не буде різким, оскільки може негативно відбитися на зазнають проблеми Греції, Ірландії, Португалії та Іспанії.
Аналітики Commerzbank прогнозують, що цього року ЄЦБ підніме ставку ще двічі, у вересні та грудні, до 1,75%. До кінця ж 2012 року ставки може досягти 2,75%. Таким чином, через проблеми периферійних країн єврозони політика ЄЦБ буде менш агресивною, ніж до кризи, коли відбувалися більше значні підвищення.
"Завдяки підвищенню ставки в комбінації зі зміцненням курсу євро інфляційні ризики в єврозоні вдасться приборкати", - сказав РБК daily головний економіст UniCredit Адреас Реєс. Згідно з його прогнозом, в 2011 році ЄЦБ збільшить ставку на 0,25% як мінімум двічі, а то й тричі.
Дії ЄЦБ виявилися більш рішучими, ніж позиція його колег з ЦБ США і Великобританії. Банк Англії, незважаючи на інфляцію в розмірі 4,4%, залишив облікову ставку на рівні 0,5%. У США ФРС має намір дотримуватися політики нульових ставок ще досить довго. Японський центробанк також зберігає ставку на вкрай низькому рівні - 0,1%. І тільки ЦБ Китаю, Індії, Польщі та Швеції раніше підвищили облікові ставки.
Ринки, які з нетерпінням чекали на підвищення ставки, відгукнулися на рішення ЄЦБ невеликим зниженням курсу євро, до 1,42 дол. На думку ряду аналітиків, учасники ринків очікували від пана Тріше на більш агресивну монетарну політику. Крім того, на курсі єдиної валюти негативно позначилася заяву Португалії про звернення по допомогу до стабфонду.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас