776
Продукти в Україні можна їсти, не боячись радіації
— Аграрний ринок
Радіаційної небезпеки для споживачів продуктів харчування в Україні на сьогоднішній день немає. Як повідомляє прес-служба українського уряду у четвер, на цьому акцентував увагу заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Віталій Башинський на прес-конференції в Києві.
Говорячи про заборону на ввезення продукції з Японії, він зазначив, що тепер такої необхідності немає, оскільки Україна здатна контролювати продукцію, яка надходить звідти.
За його даними, всю продукцію досліджують згідно з відповідним стандартом ISO/IEC 27 лабораторій. Всі вони акредитовані Національним агентством з акредитації, 8 з них - ще й німецькою системою "DAkkS" - правонаступницею "DAP" (міжнародна система акредитації, яка гарантує, що дані, наявні в області акредитації, відповідають світовим).
"Всі ці лабораторії займаються контролем імпортних вантажів. Відбір зразків проводиться на кордоні за участю представників лабораторій, інспекторів ветеринарних служб і з участю митних служб. Складається акт, в якому кожен вказує свою частину. Зразки відбираються, досліджуються в лабораторії, і тільки після цього видається супровідний документ", - пояснив Башинський.
Головний державний інспектор ветеринарної медицини України Іван Бісюк 28 березня видав розпорядження, згідно з яким кожна партія продукції, підконтрольна Держветфітослужбі, при перетині кордону в бік України в обов'язковому порядку піддається розширеному контролю з поглибленим дослідженням, зокрема, на радіоактивне забруднення - цезій і стронцій.
За матеріалами: Подробности
Поділитися новиною