Європарламент вважає за необхідне "нагороджувати" східних сусідів за реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент вважає за необхідне "нагороджувати" східних сусідів за реформи

Казна та Політика
172
Європарламент вважає за необхідне "нагороджувати" східних сусідів європейською перспективою за демократичні реформи.
Як передає кореспондент УНІАН, це йдеться в доповіді Марека Сівеця (група Прогресивного альянсу соціалістів і демократів, Польща), прийнятій сьогодні на сесії Європарламенту в Страсбурзі.
На думку депутатів, необхідна система, "коли амбіції і зобов'язання продовжені реалізацією, і коли реальний прогрес продовжений конкретними кроками до європейської перспективи".
У зв'язку з цим депутати виступають за розробку Європейським Союзом критеріїв оцінки загальних досягнень країн - східних партнерів у проведенні демократичних реформ.
Депутати не підтримали пропозицію Сівеця чітко пообіцяти перспективу членства в ЄС для тих країн, які будуть успішно реалізовувати реформи, погодившись лише на формулювання, яка передбачає "європейську перспективу, включаючи 49-ту статтю Угоди ЄС (стаття, що стосується умов приєднання до ЄС , - ред.)".
Ключовими питаннями для Євросоюзу в галузі співпраці зі східними сусідами, на думку депутатів, мають стати боротьба з корупцією в судовій сфері та правоохоронних органах, забезпечення свободи ЗМІ, лібералізація візового режиму, посилення студентських обмінів.
Депутати також закликали Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки знайти "інноваційні підходи" для вирішення проблем "заморожених конфліктів".
Особливу увагу в документі відведено Білорусі. Європарламент назвав останні події в цій країні образою європейського погляду на права людини, демократію та верховенство права. У зв'язку з цим Європарламент закликав Єврокомісію посилити співпрацю з громадянським суспільством країни.
Як повідомлялося, Європейський Союз займається переглядом політики сусідства і планує представити результати цього перегляду вже в травні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас