Акції "Нафтогазу" купить "Газпром", тому що Заходу вони нецікаві? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акції "Нафтогазу" купить "Газпром", тому що Заходу вони нецікаві?

Енергетика
266
Західні інвестори навряд чи будуть зацікавлені покупкою акцій компанії "Нафтогаз України", і частину паперів, які планується продати на фондовій біржі, швидше за все купить російський "Газпром" або близькі до влади українські підприємці.
Про це сказано в огляді Центру Східних досліджень (OSW, Варшава), який має УНІАН.
Аналітики назвали "дуже малоймовірною" можливість покупки західними інвесторами акцій "Нафтогазу" через непрозорість українського ринку газу та його до кінця не зрозумілу фінансову ситуацію.
"Цю ідею, швидше за все, треба сприймати як спробу надання можливості "Газпрому" (який неодноразово пропонував створити спільне підприємство) або деяким українським бізнесменам легального отримання частини акцій у державному газовому монополісті", - вважають експерти.
На їхню думку, купівля акцій "Нафтогазу" могла б бути цікава західним інвесторам тільки після реформування українського ринку газу та реорганізації самої фірми.
Аналітики нагадали, що влада розраховує отримати від продажу 20-25% акцій монополіста 5-6 млрд. доларів, зауваживши, що первинне розміщення паперів може відбутися в 2012-2013 роках.
"Ідею продажу акцій сильно підтримують міністр енергетики Юрій БОЙКО і олігарх Дмитро Фірташ", - додали експерти.
Як повідомлялося, глава НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін на початку березня заявив, що компанія може провести IPO в 2012-2013 роках.
21 березня Президент України Віктор Янукович сказав, що вважає можливим продаж частини акцій "Нафтогазу України" на міжнародних біржах для оптимізації його роботи.
1 квітня міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко повідомив, що Кабінет міністрів України має намір продати до 25% акцій НАК "Нафтогаз України". За його словами, уряд розраховує отримати за міноритарний пакет акцій НАК "Нафтогаз України", за найпесимістичнішими прогнозами, 5-6 млрд. дол.
НАК "Нафтогаз України" - найбільша державна вертикально-інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають понад 97% газу і нафти в країні.
НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас