Влада США розкрила найтривалішу в історії ринку змову інсайдерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада США розкрила найтривалішу в історії ринку змову інсайдерів

Кримінал
692
Федеральна влада США розкрила махінації інсайдерів, які пропрацювали в цілому 17 років - рекордно великий термін для ринку.
Юрист Метью Клагер і трейдер Гарретт Бауер за цей час заробили на інсайді $32 млн, зливаючи інформацію трьох великих американських юрфірм: Wilson Sonsini Goodrich & Rosati, Cravath Swaine & Moore і Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, пише The Wall Street Journal.
Їхня історія більше нагадує шпигунський бойовик, ніж життя людей, які успішно реалізували "американську мрію": протягом 17 років Клагер і Бауер старанно уникали особистих зустрічей, спілкуючись тільки через посередника. Коли ж слідство підібралося до них дуже близько, інсайдери обговорювали такі методи порятунку, як використання передплачених ("одноразових") мобільних телефонів з подальшим позбавленням від них у найближчому ресторані McDonald's, прання купюр в пральній машині, щоб знищити відбитки пальців, і навіть спалення $175 тис. готівкою.
Колеги-юристи Клагера були приголомшені, дізнавшись про висунуті звинувачення: у них склалася думка про нього як про компетентного співробітника, але тиху й непомітну людину, яка завжди ладила з оточуючими.
"Не уявляю, як йому це вдалося", - заявив WSJ один з колишніх колег Клагера.
Однак знайомі Клагера по більш ранніх етапах його діяльності описували його слідству як "досить енергійну і агресивну" людину.
Талановитих інсайдерів підвів посередник - іпотечний брокер з Лонг-Біч, чиє ім'я не розголошується в інтересах слідства. Після того, як ФБР і Податкове управління США виявили сліди махінацій і провели обшук в його квартирі, він погодився допомогти слідству і таємно записав телефонні розмови учасників схеми.
Клагер, який працював в одній з провідних фірм з організації злиттів і поглинань, одержував конфіденційну інформацію і передавав її посереднику. Той, у свою чергу, ділився даними з Г.Бауером, екс-співробітником Lighthouse Financial Group. Як стало відомо слідству, інсайдерські операції стосувалися угод за участю провідних високотехнологічних компаній США, включаючи Intel, Hewlett-Packard та Oracle.
У середу Клагер і Бауер були арештовані - перший в своєму будинку в штаті Вірджинія, другий - у своїй манхеттенській квартирі. Їм пред'явлені кримінальні звинувачення в шахрайстві з цінними паперами, змові з метою відмивання грошей і перешкоді правосуддю, а також низку звинувачень цивільного характеру.
Справа Клагера і Бауера примітна тим, що влада США все активніше використовує тактику, яка раніше засуджувалася: тиск на свідків, запис телефонних розмов. Аналогічним чином влада діяла у справі щодо засновника хедж-фонду Galleon Group Раджа Раджаратнама.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас