Депозитарії шукають свою базу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозитарії шукають свою базу

Кредит&Депозит
349
У розпорядженні Комерсант-Україна є лист першого заступника голови НБУ Юрія Колобова до глави наглядової ради ВДЦП Василя Рогового. Як випливає з тексту документа, найбільший акціонер депозитарію (НБУ володіє 22%) вважає, що "мотивація рішення щодо визначення установи, яка зможе виконувати роль Центрального депозитарію, повинна бути виключно ринковою, а не адміністративною". Держава повинна визначати формат створення Центрального депозитарію, ґрунтуючись на позиції учасників ринку, відзначили в НБУ. "Нас почули в Нацбанку, і ми сподіваємося, що тепер нас підтримають і в адміністрації президента", - сказав Роговий.
Нагадаємо, на початку березня прем'єр-міністр Микола Азаров підписав план "Заходів щодо створення ЦД і запровадження системи клірингу за договорами з цінними паперами на фондовому ринку". Згідно з ним, виконувати функції ЦД буде Нацдепозитарій, якому департамент монетарної політики НБУ передасть функції обліку державних облігацій. ВДЦП буде здійснювати розрахунково-клірингову функцію, а НДУ - функцію обліку. Частка держави в капіталі ЦД зменшиться з 86% до 50% +1 акції.
Колобов повідомив, що поділ функцій депозитаріїв на облікову та розрахункову дозволить усунути на ринку зловживання, такі як подвійні реєстри і рейдерські захоплення: "Через це український фондовий ринок не розвивався, і інвестори не вірили в нього". "Після того як Роговий став активно роздавати коментарі пресі, що єдиний депозитарій потрібно робити на базі ВДЦП, і критикувати протилежну пропозицію, підтриману прем'єром, він впав у немилість першої особи держави. Тепер він кілька тижнів не може потрапити на прийом до Януковича. Його просто футболять. І взагалі, йому виписаний "білий квиток", - сказало джерело в НБУ. - Нам потрібно було відреагувати, тому Колобов написав лист, що містить розмиті формулювання, з яких нічого не випливає. Аналогічні листи пішли в Кабмін і адміністрацію президента".
Остаточний формат створення ЦД повинні затвердити в адміністрації президента (АП). За інформацією Комерсант-Україна, АП змушена була втрутитися в конфлікт, реагуючи на лист надзвичайного та уповноваженого посла США в Україні Джона Тефта. Він нагадав владі, що створення Центрального депозитарію без урахування ВДЦП порушує вимогу МВФ. Адже однією з умов фонду для отримання чергового траншу кредиту було створення ЦД саме "шляхом злиття двох існуючих депозитаріїв". Ліцензія Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) на депозитарну діяльність є тільки у НДУ і ВДЦП.
У найближчі дні в адміністрації президента відбудеться нарада першого заступника голови АП Ірини Акімової, керівника головного управління з питань судоустрою Андрія Портнова і голови ДКЦПФР Дмитра Тевелєва. За словами джерела в АП, Андрій Портнов буде наполягати на злитті ВДЦП і НДУ. Портнов відмовився коментувати реформу депозитаріїв "до доповіді першого керівника". За даними Комерсант-Україна, аргументація буде будуватися на двох тезах: неможливості поділу функцій обліку та розрахунку цінних паперів, а також на необхідності мінімальної участі держави в капіталі ЦД.
Прихильники перетворення ВДЦП в розрахунково-кліринговий депозитарій сподіваються відстояти правильність прийнятого рішення. За словами голови наглядової ради НДУ Віктора Івченка, злиття ВДЦП і НДУ призведе до штучної монополізації ринку. "Розділення функцій, а отже, і ризиків, є обов'язковим для створення та зміцнення депозитарної системи, - сказав Тевелєв. - Ризики депозитарних розрахунків і розрахунків у цінних паперах необхідно відокремлювати від облікової системи, яка фіксує і підтверджує право власності на цінні папери". Учасники ринку вважають важливою відмову Віктора Івченка від контролю за НДУ, що посилило позицію держави. "Я підтримую злиття депозитаріїв. Створювати Центральний депозитарій можна і на базі Нацдепозитарію з розподілом повноважень. А вже потім у нього вливати ВДЦП", - сказав голова правління Укрсоцбанку (3,8% акцій ВДЦП) Борис Тимонькін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас