Янукович: ЄС і РФ необхідно залучити до модернізації української ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: ЄС і РФ необхідно залучити до модернізації української ГТС

Енергетика
169
Енергетична безпека є загальним стратегічним інтересом для України, Євросоюзу та Росії. Про це йдеться у щорічному посланні Президента України Віктора Януковича у Верховній Раді, передає радіо "Свобода".
"Враховуючи необхідність пошуку балансу економічних інтересів всіх сторін України, треба запропонувати форми розширення співробітництва з Росією та ЄС, які передбачають залучення європейських і російських капіталів в модернізацію та розвиток української газотранспортної системи (ГТС)", - йдеться в посланні.
Автори документа підкреслюють, що Україна як потужний транзитер енергоресурсів має підстави для закріплення своїх прав в оновленій Енергетичній хартії.
Разом з тим, щоб зберегти роль транзитера і уникнути можливих негативних економічних наслідків, які можуть бути через реалізацію намірів ЄС і Росії будувати газопроводи в обхід України, потрібно реформувати енергетичний сектор, зокрема, підвищити його прозорість.
Зазначимо, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко прогнозує, що Україна розраховує отримати перші кредитні кошти для модернізації ГТС в кінці 2011 р. "До кінця року будуть отримані перші гроші і почнемо модернізацію", - сказав Бойко. При цьому він уточнив, що йдеться про газопровід "Уренгой-Помари-Ужгород". За прогнозами міністра, техніко-економічне обґрунтування з модернізації ГТС буде розроблено в середині 2011 р.
Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров запросив європейських інвесторів брати участь у тендерах з модернізації ГТС.
У грудні 2010 р. "Укртрансгаз" повідомив, що Україна почала модернізувати ГТС власними силами. У 2011 р. в оновлення планується вкласти 3,1 млрд грн. З них 1,22 млрд грн піде на модернізацію магістральних газопроводів і станцій, ще 1,5 млрд грн - на реконструкцію компресорних станцій і 200 млн грн - на модернізацію підземних газосховищ (ПСГ). Інвестиції будуть спрямовані на переоснащення газопроводів "Союз", Уренгой-Помари-Ужгород, Єлець-Кременчук-Кривий Ріг, Ананьєв-Тирасполь-Ізмаїл. На компресорних станціях "Яготин", "Бердичів" і "Комарно" газотурбінні агрегати будуть замінені електричними.
23 березня 2009 в Брюсселі Україна підписала спільну декларацію з ЄС з питань модернізації української ГТС. Тоді йшлося про виділення Євросоюзом кредиту розміром близько 2,5 млрд дол на ці цілі. Однак при цьому Єврокомісія зажадала, щоб Україна реформувала організаційну структуру НАК "Нафтогаз України" та її дочірніх компаній, привівши її у відповідність з нормами європейського законодавства. Зокрема, вимоги ЄК включали відділення "Укртрансгазу" від НАК "Нафтогаз України".
Газотранспортна система України включає 37,5 тис. км газопроводів, 71 компресорну станцію і 13 підземних сховищ газу із загальним активним обсягом газу 32 млрд куб. м. Пропускна спроможність системи на вході - 288 млрд куб. м газу на рік, на виході - 175 млрд куб. м, у тому числі в країни Євросоюзу - 141 млрд куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас