Експерт: В Україні на 28% може зрости собівартість зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: В Україні на 28% може зрости собівартість зерна

Аграрний ринок
476
Зростання цін на виробничі ресурси може підвищити собівартість зерна в цьому році мінімум на 28%, повідомили в Асоціації Український клуб аграрного бізнесу. За прогнозами експертів, в Україні в 2011 році можна очікувати урожай зерна в розмірі 43 мільйонів тонн, у тому числі пшениці - 18,4 мільйонів тонн, ячменю - 8,9 мільйонів тонн, кукурудзи - 13 мільйонів тонн.
Такий прогноз був отриманий на основі даних про посіви озимих культур та їх стан після виходу із зими, очікуваних площ посіву ярих культур та прогнозованого рівня врожайності.
За словами координатора проекту "АгроЕфективність" Романа Сластьона, особливого зростання площ посіву зернового клину не очікується, швидше за все будуть спостерігатися структурні зміни: кукурудза продовжить витісняти менш рентабельні культури, зокрема ячмінь.
При цьому фактором, який істотно обмежує зростання обсягів виробництва продукції рослинництва в 2011 році, є зростання цін на ресурси.
У порівнянні з 2010 роком вартість міндобрив для сільгоспвиробників зросла на 50%, пального - на 29%, насіння - на 45%, зарплата - на 24%. Інші складові собівартості також не стали дешевшими.
"У сукупності це призведе до зростання собівартості сільгосппродукції, зокрема зерна мінімум на 28%. У таких умовах єдиним шляхом збереження прибутковості агробізнесу є підвищення ефективності виробництва шляхом раціонального та виваженого інвестування кожної гривні в урожай", - відзначає Сластьон.
Крім того, прогнозоване подальше зростання вартості енергоносіїв, а також введення ринку землі в 2012 році і пов'язані з цим додаткові витрати на переоформлення договорів оренди, будуть основними факторами зростання виробничих витрат для аграріїв у майбутньому.
Нагадаємо, зараз уряд намагається знизити ціни на нафтопродукти за допомогою зменшення акцизу на пальне.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас