Доведених запасів нафти в Мексиці вистачить на 10 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доведених запасів нафти в Мексиці вистачить на 10 років

Енергетика
252
Роль Мексики на світовому нафтовому ринку може змінитися найближчими роками: доведених запасів нафти країні вистачить на 10 років, свідчать дані державної нафтової корпорації Petroleos Mexicanos (Pemex).
Як передає BBC, це не означає, що Мексика залишиться зовсім без нафти: останніми роками країна, завдяки відкриттю нових родовищ і реактивації старих, зуміла збільшити коефіцієнт поповнення запасів з 77% торік до 86% у нинішньому. Таким чином, кожні 100 барелів нафти, видобуті з чинних родовищ, Мексика заміщає 86 бареля нових запасів.
Однак у перспективі Мексиці буде вельми складно зберігати рівень видобутку, якого вона досягла останніми роками. Зараз на всіх нових родовищах країни видобувається важка і надважка нафта, менш рентабельна в порівнянні з легкою.
"Знову повернутися в ті щасливі часи, коли завдяки величезним запасам нафти Мексика перетворилася на одного з найбільших експортерів в світі, дуже важко, майже неможливо. Ці часи позаду", - вважає Фабіо Барбоса з Національного автономного університету Мексики.
У фінансовій звітності нафтової компанії Pemex йдеться, що загальні запаси вуглеводнів країни становлять 43,07 млрд барелів нафтового еквівалента, 32% (13,79 млрд барелів) з яких - це доведені запаси; інше не може бути видобуто за допомогою чинних технологій. У 2010 році компанія оцінювала доведені запаси в 13,99 млрд барелів нафтового еквівалента, на 1,4% вище, ніж цього року.
Видобуток нафти в Мексиці останніми роками неухильно знижувався, наголошується в доповіді державної комісії з вуглеводнів. Падіння обсягів пов'язують з виснаженням запасів нафти на родовищах - зокрема, на найбільшому родовищі Кантарель в Мексиканській затоці.
Середній видобуток нафти в 2010 році становив 2,5 млн барелів на добу, що стало найнижчим показником видобутку з 1990 року.
Серед інших причин зниження видобутку експерти називають той факт, що останні кілька років Мексика вельми активно експлуатувала родовища, що позначилося на запасах.
З іншого боку, влада відмовлялася або скорочувала інвестиції в розробку нових родовищ. В основному, вважають експерти, це відбувалося з політичних причин.
"Менеджери Pemex зацікавлені в тому, щоб продуктивність компанії зростала, а політики хочуть швидких грошей. У гонитві за експортом виснажилися запаси", - пояснив Барбоса.
Зниження запасів нафти неминуче позначиться на економіці країни, оскільки нафтова галузь забезпечує близько 30% надходжень до бюджету Мексики.
Бюджет Мексики на поточний рік складений виходячи з вартості нафти в $65,4 за барель, тоді коли в березні середня ціна нафти досягала позначки $102,56 за барель.
Крім доведених запасів, Мексика має ще 15 млрд барелів нафти, які можуть бути здобуті в майбутньому з використанням нових технологій. Не так давно в компанії заявляли про нове родовище в Табаско на південному сході країни, де в майбутньому могло б видобуватимуться чимало нафти.
Однак не всі настільки оптимістичні: на більшості нових родовищ знову-таки буде добуватися менш рентабельна важка та надважка нафта.
"Це найбільші родовища в Мексиці, але вони не дуже вигідні", - сказав Барбоса.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас