Португалія веде переговори з ЄС, розраховує на допомогу в рефінансуванні боргів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія веде переговори з ЄС, розраховує на допомогу в рефінансуванні боргів

Казна та Політика
196
Португалія веде переговори з Євросоюзом, розраховуючи отримати кошти для рефінансування боргів, пише газета Financial Times.
У червні країна повинна погасити боргові зобов'язання і виплатити відсотки з облігацій на загальну суму 7 млрд євро, і, за словами джерела газети в Єврокомісії, переговори між країною і керівництвом ЄС фокусуються на фінансуванні цих витрат.
Між тим португальські банки розраховують на отримання бридж-кредитів ЄС на той період, поки в країні не буде сформовано новий уряд, який зможе почати обговорення умов залучення допомоги Євросоюзу.
У вівторок міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило довгостроковий рейтинг країни на один щабель - до "Baa1". У середу агентство оголосило про зниження рейтингів семи португальських банків.
Банки країни були основними покупцями облігацій Португалії останні кілька місяців, однак банкіри відзначають, що останнім часом багато фінкомпаній неохоче купляють суверенні боргові зобов'язання.
"Питання полягає в рівні схильності фінансового ризику, - відзначає головний виконавчий директор Banco BPI Фернандо Ульріх. - Банки, які істотно піддані ризикам, пов'язаними з держборгом, не хочуть ризикувати ще більше".
"Португалії просто необхідно звернутися до Євросоюзу за тимчасовою підтримкою", - вважає головний виконавчий директор Millenium BCP Карлос Феррейра.
Португальські облігації подешевшали у вівторок 11-у сесію поспіль, прибутковість десятилітніх паперів піднялася під час торгів до рекордних 8,8% річних.
Запланований на середу аукціон з продажу короткострокових держоблігацій Португалії на 2 млрд євро стане ключовим тестом для довіри ринку до країни після відходу у відставку прем'єр-міністра Жозе Сократеша 23 березня і призначення нових парламентських виборів на 5 червня.
За правилами, які є в єврозоні, ЄС не може надавати короткострокові кредити окремому члену єврозони. Тим не менш джерело в ЄК зазначило, що переговори Португалії та Євросоюзу фокусуються на пошуку шляхів, які могли б гарантувати, що країна зможе знайти кошти для погашення боргу в червні. При цьому Євросоюз наполягає на розширенні заходів зі скорочення державних витрат у Португалії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас